Здравствуйте, я девушка, нет военной подготовки и ранее была проблема со здоровьем, могу ли я на вступить в тро, нужно ли подписывать контракт и какие обязанности?

24.10.2022 05:04
Алина, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

 Закон 6109 від вересня 2018 року вносить зміни в два вже існуючі документи:
Статут внутрішньої служби Збройних Сил України;
Закон Про військову службу і військовий обов’язок.
Зміни у Статуті внутрішньої служби
Стаття 269. Військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з дотриманням законодавства з питання охорони материнства та дитинства.
Тобто, жінки-військовослужбовці призначаються на рівні з військовослужбовцями чоловіками в добові наряди.
Кодекс законів Про працю в Україні, встановлює заборону залучення до роботи в нічний час вагітних жінок та жінок, що мають дітей до трьох років.
Жінки-військовослужбовці можуть обійняти будь-яку посаду сержантського та старшинського складу
Наказ № 337 «Про затвердження тимчасових переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовців-жінок і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців» втрачає силу. Замість нього від 22 січня 2019 року починає діяти наказ № 627 «Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців».
Всі посади рядового, сержантського та старшинського складу, які на разі є у Збройних Силах України стали доступні для жінок військовослужбовців.
Відрядження
Законопроект 6109 постановив: жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах з чоловіками за винятком випадків передбачених законодавством з питань охорони дитинства та материнства.
Дискримінаційні норми проти чоловіків
Приклад 1: чоловік і жінка військовослужбовці, служать в одній військовій частині, займають однакові посади та мають дітей віком до чотирнадцяти років. У разі постановки задач із виїздом жінка-військовослужбовець на законних підставах може відмовитись від відрядження, аргументуючи це тим, що у неї дитина віком до чотирнадцяти років. Чоловік військовослужбовець такого зробити не може. Хоча вони на однакових посадах та отримують однакове грошове забезпечення.
Приклад 2: чоловік не може отримати відпустку по догляду за дитиною по досягнення нею трирічного віку. Є закон про соціально-правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Це один з найголовніших законів, що регулює права та пільг військових. В статті 10.1, яка встановлює норми порядку надання відпусток військовослужбовцям вказано, що тільки жінка може отримати декретну відпустку в особливий період.
В законі прописано, що пільги соціального захисту жінок, охорони материнства поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері, це означає, що в мирний час чоловік може піти у відпустку по догляду за дитиною.
Куди звертатися жінкам у разі не статутних відносин?
— до свого командира (якщо він не є особою яка вчиняє такі дії проти вас);
— до командира (якщо особа яка вчиняє протиправні дії — командир)
— на гарячі лінії міністерства оборони (вони є на сайті Міноборони)
— до військової служби правопорядку, військової прокуратури та правоохоронних органів за місцем вчинення таких дій.
— чи може командування військової частини розірвати контракт під час декретної відпустки або перевести в іншу частину?
— після виходу з декретної відпустки обов’язок командира забезпечити таку ж посаду або рівну. Якщо такої можливості не має, то військовослужбовець може бути призначений на нижчу посаду, за згодою.
Щодо муніципальної варти Вам необхідно звернутися до місцевого ТЦК та СП (військомат) , аби вам надали інформацію та контакти командира цього підрозділу і подати відповідну заяву нехай розглядають таку можливість після проходжння мед комісії ВЛК.
ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ ЗА КОНТРАКТОМ НА РІВНІ З ІНШИМИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ.
Але виключно за бажанням та якщо ВЛК визнає Вас придатною, до служби , мобілізація жінок наразі не обговорюється та не проводиться.
Але спробувати стати н облік можливо за бажанням , зверніться до тцк сп( воєнкомат) , вони призначать комісію ВЛК для Вашого огляду та визначення ступеню придатності.( візьміть медичні довідки про загальний стан здоров я.)

Перелік документів нададуть у воєнкоматі , за результатами ВЛК начальник прийме рішення куди вас направити окремим наказом. 

З повагою,
Костянтин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

24.10.2022 14:25

Доброго дня!

Функції ТРО 

 Територіальна оборона України це система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Відповідно до Закону України «Про оборону України», територіальну оборону на всій території України організовує Генеральний штаб Збройних Сил України, а на території областей – обласні державні адміністрації (в межах своїх повноважень).

Основні завдання і заходи щодо підготовки та ведення територіальної оборони України визначені у Законі України “Про основи національного спротиву”, який прийнятий 16 липня 2021 року за №1702-ІХ, та вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

Склад, мета і завдання національного спротиву.

Складовими національного спротиву є територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву.

Метою національного спротиву є підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, сприяння забезпеченню готовності громадян України до національного спротиву. Переглянути відео тисни тут.

Завданнями територіальної оборони є:

1) своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України;

2) участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;

3) участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій;

4) участь у підготовці громадян України до національного спротиву;

5) участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;

6) участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України, та об’єктів обласного, районного, сільського, селищного, міського значення, районного у містах рад, сільських, селищних, порушення функціонування та виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності населення;

7) забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їх перегрупування;

8) участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів і пішоходів поблизу та в межах зон/районів надзвичайних ситуацій та/або ведення воєнних (бойових) дій;

9) участь у забезпеченні заходів громадської безпеки і порядку в населених пунктах;

10) участь у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану в разі його введення на всій території України або в окремих її місцевостях;

11) участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями;

12) участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та на протидію інформаційним операціям агресора (противника).

Територіальна оборона ґрунтується на принципах територіальності, масовості, мінімального часу на розгортання та приведення підрозділів територіальної оборони у готовність до дій, єдиноначальності, централізації управління та децентралізації і контрольованої автономності застосування сил і засобів територіальної оборони, активності, рішучості та безперервності ведення територіальної оборони, наполегливості у досягненні мети територіальної оборони, узгодженого, спільного застосування сил і засобів, залучених до ведення територіальної оборони, безперервності взаємодії сил і засобів територіальної оборони, всебічного врахування і повного використання моральних та психологічних факторів.

Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

Провідна роль в організації та виконанні завдань територіальної оборони належить Силам територіальної оборони Збройних Сил України, до яких належать:

1) Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

2) регіональні органи військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

3) бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

4) батальйони зі складу бригад Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

До виконання завдань територіальної оборони та здійснення заходів підтримки і забезпечення територіальної оборони за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України можуть залучатися інші сили і засоби Збройних Сил України.

Склад сил і засобів сил безпеки та сил оборони, що залучаються до територіальної оборони, визначається Головнокомандувачем Збройних Сил України за узгодженням з керівниками органів управління відповідних сил безпеки та сил оборони.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.

Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Загальне керівництво національним спротивом здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України через Міністра оборони України.

Безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється:

1) на всій території України - Головнокомандувачем Збройних Сил України через Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

2) у межах військово-сухопутної зони - керівником регіонального органу військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України через регіональний орган військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

3) у межах зони територіальної оборони - керівником зони територіальної оборони через штаб зони територіальної оборони;

4) у межах району територіальної оборони - керівником району територіальної оборони через штаб району територіальної оборони.

В основу побудови територіальної оборони закладається територіально-зональний принцип з урахуванням військово-адміністративного поділу території України.

По Вашим питанням:
має право перевірити документи , що посвідчують особу, доставити порушників до органів поліції , складати письмові документи , виявляти порушників комендантської години , передавати їх органам правопорядку.

Оскаржити їх дії моливо , начальнику батальйону , голові ВЦА , або до суду.
З повагою,
Костянтин Гончаренко 
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

24.10.2022 14:28

Вопросы из такой же категории

Не отпускают на ВЛК
Добрый день,я военнослужищий срочной службы ,у меня дядя не по крови болен раком 4стадии,возможно ли уйти в отпуск в связи с этим по семейным обстаятельствам? у меня есть еще регистрация по месту постоянного жительства по его адресу
Как добиться перекомисии