Добрий день. Мій батько, цивільна особа, потрапив в полон на окупованій території України до агресора.Останній раз виходив на зв'язок у грудні минулого року.
Його показували в російськіх новинах, що йому інкримінують тероризм.
Документи до СБУ, НУБ, червоного хреста подавав. Відповіді від них маю.
Та не знаю який пакет документів потрібен для того, щоб я, як син (і єдиний родич) отримав довідку члена сім'ї людини, що перебуває у полоні. І куди надсилати зібрані документи для розгляду.

13.08.2023 07:58
Микола Михайлович , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Довідку про перебування військовослужбовця  чи іншої особи в полоні видають громадянам України та іноземцям. Для її отримання людина може звертатися особисто або через законного представника чи члена сім'ї онлайн в електронному вигляді або прийшовши особисто в установу. Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.




Так, для отримання довідки необхідно написати заяву та передати її до:

Міноборони;
іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до закону;
правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями;
командира підрозділу ЗСУ;

іншого утвореного відповідно до закону військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки та сил оборони України.
Заява для отримання довідки про перебування військового у полоні може бути написана у довільній формі, проте обовʼязково має містити:

військове (спеціальне) звання (у разі наявності) полоненого, його прізвище, ім’я, по батькові;
спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
військове формування, правоохоронний чи інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома), у штаті якого перебувала особа на момент полону;
період перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах.


, в разі відсутності у заяві зазначених відомостей особі, яка подала таку заяву, довідка не оформлюється, про що їй повідомляється письмово. Довідка про перебування у полоні оформлюється протягом 30 календарних днів із дня надходження заяви та може бути видана особисто або надіслана поштою.

Також необхідно надіслати звернення в усі організації та установи які займаються пошуком зниклих безвісті і обміном 
полонених:

 ▪️Національне інформаційне бюро. Для звернень щодо військовополонених або військових, місцезнаходження яких невідоме, : гаряча лінія цілодобово ‒ 1648; +38 044 287 81 65 (дзвінки з-за кордону); електронна пошта: [email protected].
▪️Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (керівник - Олег Котенко)[email protected], офіс Уповноваженого: колцентр з телефонами: 0800 339247 (з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00). У суботу і неділю кол-центр працює у віддаленому режимі.Інформація приймається у вигляді повідомлень на номер 095 896 0421 у вайбер та телеграм, 044 355 14 75.
▪️Головне управління розвідки Міністерства оборони України, електронна скринька: [email protected], тел.: (044) 428 62 74.
▪️Центральне агентство розшуку Міжнародного комітету Червоного Хреста: телефони: +41 22 730 3600 або +380 800 300 155; електронна пошта: [email protected].
▪️Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України: телефони: +38 067 650 83 32; +38 098 087 36 01 (цілодобово); електронна пошта: [email protected].
▪️Гаряча лінія Міністерства внутрішніх справ України для родичів загиблих, полонених та зниклих безвісти військовослужбовців. Тут можна залишити інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу та роз’яснення щодо прав родичів військовослужбовців: телефон: +38 089 420 18 66.

Гаряча лінія:
0800-50-17-20 (Безкоштовно)
044-299-74-08
[email protected] (виключно для електронних звернень та адвокатських запитів)
[email protected] (виключно для подання запитів на інформацію)

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання, або Вам доступна можливість внести будь-яку, зручну суму коштів у якості подяки , натиснувши відповідну кнопку під текстом консультації внизу з правого боку – Отблагодарить(Подякувати)

13.08.2023 12:54

Доброго дня!

⚡️Як отримати витяг із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Витяги надає Департамент інформатизації МВС України.

▪️Для отримання витягу необхідно:

• направити заяву на електронну пошту: [email protected] або на адресу МВС: м. Київ, вул. Богомольця, 10;

• до заяви додати копії паспорта заявника та документа, який підтверджує родинні зв’язки з особою, зниклою безвісти.

Перевірка даних здійснюється впродовж 30 календарних днів.

Витяг надсилається на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу.

❗️Важливо. Включення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин.

Наявність даних про людину в реєстрі не підтверджує загибель чи перебування її в полоні.

Якщо у вас виникли питання щодо отримання витягу з Єдиного реєстру, звертайтеся на гарячу лінію за номером: (050) 240-85-29.

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання, або Вам доступна можливість внести будь-яку, зручну суму коштів у якості подяки , натиснувши відповідну кнопку під текстом консультації внизу з правого боку – Отблагодарить(Подякувати)

13.08.2023 13:02

Вопросы из такой же категории

Перевод с одного военкомата в другой
Призив чоловіка, який стоїть на обліку в психіатра
Доброго дня. Скажіть, чи можуть військовослужбовця за контрактом примусово без права відмовитися відправляти у відпустку без збереження заробітної плати?