250 грн.

Вопрос решен

Мати неповнолітньої дитини, яка проживає у шлюбі в квартирі батька цієї дитини разом з ним, у лютому 2019 року подала заяви на розлучення та на аліменти на дитину (без жодних доказів того, що батько дитини не утримує дитину). Через пів-року вона отримала судовий наказ про стягнення аліментів на дитину (1/4 від доходу) зі свого чоловіка (перебуваючи у шлюбі з ним), якого взагалі не було сповіщено про те, що було видано судовий наказ, а ще через місяць, в день судового засідання по суті справи про розлучення, вона написала заяву про те, що вона передумала розлучатись і відкликає свої позовні вимоги про розлучення. Чоловік підтримував і позовну вимогу своєї дружини і її останню заяву про те, що вона відкликає свої позовну вимогу про розлучення.

Відповідач самостійно отримав в суді копію судового наказу, але в ній не знайшов своє прізвище (воно схоже, але інше). Суд пізніше виправив свою помилку і (зі слів дружини) видав новий судовий наказ з виправленими прізвищами, але відповідач його не отримав ні самостійно, ні по пошті.

Наразі позивачка, як і раніше, живе у шлюбі разом зі своїм чоловіком у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу, крім того, у квартирі чоловіка проживає також повнолітній син дружини від її попереднього шлюбу, який не платить ні за спожиті комунальні послуги, ні за своє проживання.

Питання:
1) Чи має право чоловік на підставі того, що його неповнолітня дитина проживає разом з ним (про це є «свіжа» довідка з ЦНАП) і знаходиться на його повному утриманню, а дружина не дає грошей на утримання дитини, подати до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь батька дитини для її утримання?
2) Чи буде законно, якщо чоловік буде просити суд призначити на його користь аліменти з матері дитини для утримання їх спільної дитини, яка з ним проживає, у твердій грошовій сумі, а саме, у розмірі 2000 грн., що становить менше, ніж мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину (тобто, менше, ніж розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, але більше, ніж 50 відсотків такого розміру)?
3) Якщо ця заява батька дитини буде задоволена і буде видано новий судовий наказ, то попередній судовий наказ про стягнення аліментів на дитину з чоловіка буде автоматично анульовано (це буде перепризначення аліментів?), чи будуть діяти одночасно обидва судових накази про стягнення аліментів? Чи зобов’язаний чоловік сповіщати суд про існування судового наказу про стягнення аліментів з нього на користь дружини для утримання дитини?
4) Як щодо «заборгованості» з аліментів з лютого 2019 року (судовий наказ позивачка не пред’являла до виконання) – вона буде анульована чи перепризначена на користь батька дитини, яка проживала з батьком весь час і була на його утриманні, чи батько все одно повинен сплатити її на користь дружини згідно судового наказу?

23.09.2019 02:14
Олександр, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здраствуйте, Олександре!

Питання - чому Ви не звернулися до суду з заявою про скасування судового наказу?
Незважаючи на той факт, що за загальним правилом судовий наказ по аліментах (про стягнення аліментів) скасуванню та оскарженню не підлягає, в деяких випадках все ж можна це зробити. У вас якраз такий випадок: дитина повністю знаходиться на Вашому утриманні, проживає з Вами, про що є і документи, і підтвердження. Крім того, сама стягувач аліментів живе разом з Вами.

Про процес:
Вас не повідомили під час розгляду справи про видачу судового наказу, так як розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, однак може бути скасований.

Після винесення судового наказу, суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржнику на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, цінним листом з описом вкладень, якщо офіційної електронної пошти боржник не має чи не має інформації про її наявність.


Боржник має право протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду.

Слід мати на увазі, що заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

Таким чином, якщо строк пропущено, то скасувати судовий наказ можна тільки в тому випадку, якщо суд відновить термін для подачі заяви.

Тому, в такому випадку, до заяви про скасування судового наказу необхідно додати клопотання про поновлення пропущеного строку, в якому необхідно обгрунтувати поважність пропуску строку та надати відповідні докази.

Суддя не пізніше двох днів після його подання виносить ухвалу про скасування судового наказу, в якому роз'яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду з тими самими вимогами до порядку спрощеного позовного провадження. У постанові про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 444 Цивільно-процесуального Кодексу.



Варіанти по Вашому випадку:

1. Ви звертаєтеся до суду із заявою про скасування наказу (з клопотанням про поновлення пропущеного строку). Далі можете звернутися до суду з позовною заявою про встановлення розміру аліментів у твердій грошовій сумі.
2. Звернутися до суду в порядку позовного провадження, де серед вимог про встановлення розміру аліментів у твердій грошовій сумі просити також скасувати той судовий наказ.

У всіх випадках скасування судового наказу відбувається поворот виконання і у Вас таким чином відсутня заборгованість.


23.09.2019 09:50
Олександр
Киев

Дякую, Антоне! Але мені не зрозуміло, на підставі якої юридичної норми я можу подати заяву про скасування судового наказу про стягнення з мене аліментів на утримання дитини, якщо п.1 ст. 170 ЦПК прямо забороняє це робити? І чи буде вважатись поважною підставою для поновлення пропущеного строку доказ того, що я подам таку заяву протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення мені копії судового наказу з виправленими помилками у призвищах позивача, відповідача та дитини (бо перший судовий наказ з істотними помилками у всіх призвищах я отримав самостійно вже 3 місяця тому і більше того, він не містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень)?

23.09.2019 13:51

Добридень!


Ви можете звернутися з позовною заявою до суду про зменшення розміру аліментів або стягнення аліментів на дитину.
Наказ скасувати не можна.
Потім в разі чого (якщо вона подасть до виконавчої служби) принесете своє рішення суду.


23.09.2019 18:00
Олександр
Киев

1) Чи має право відповідач (батько неповнолітньої дитини) по судовому наказу про стягнення аліментів на дитину (який діє з лютого 2019 року, але не пред'явлено до виконання), відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви про видачу судового наказу, на підставі того, що дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП)?

Мати дитини, як і раніше, живе у шлюбі разом з батьком дитини у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік, є дублікати квитанцій). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу.

Є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачи)?

2) Також не зрозуміло: у разі, якщо подати заяву про видачу "зустрічного" судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини, - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередніій судовий наказ (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?

23.09.2019 23:44 (Изменён 24.09.2019 16:51)
Олександр
Киев

Дякую, якщо підсумувати, то у мене є 2 варіанти:
1-й варіант:
Подавати дві позовні заяви: одна (платна) - про звільнення від сплати аліментів (цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?), а друга (безкоштовна) - про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь чоловіка для утримання дитини (а цю буде розглядати якийсь інший суддя - вірно?).

2-й варіант.
Подавати одну позовну заяву з цими двома позовними вимогами (одна платна, інша - безкоштовна). Цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?  

Особисто я не вірю, що мене звільнять від від сплати аліментів тільки на підставі того, що дитина проживає зі мною. Залишається подати позовну заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь чоловіка для утримання дитини, але потім дружина може вчинити так само і це буде безкінечно...
Насправді ніхто не знає, як вирішити цю проблему...

24.09.2019 16:49

Ні, не так. Потрібно подавати позов про стягнення аліментів. Отримавши таке рішення, те виконавче провадження можна припинити.

30.09.2019 17:03

Вопросы из такой же категории

Двоюрідня сестра мого дідусь є мені родичкою?
Лишение родительских прав отца
Суицид иизза безответственной любви