Мого батька батьки померли, відкрили у юриста справу для прийняття спадщини,документи на землю щ будинком знайшли , а документів на пай немає, як відновити ? Що робить щоб прийняти спадщину і не втратити пай?

28.08.2022 04:10
Леся, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю наступне:

Зверніться письмово до сільської ради на території якої знаходиться пай та нехай вони шукають документи у архіві , або також до нотаріуса нехай він за вашою заявою робить запити до Держгеокадастру та інших органів , якщо це не можливо , нехай видає письмову постанову про відмову з посиланням на норми законів.

Далі треба звертатися до суду окремо з позовом про встановлення факту права власності померлого на земельну ділянку, відповідачем по справі буде сільська рада.( Якщо рада та кадастр не знайдуть дублікатів) до всіх мають подаватися письмові заяви через канцелярію.

ПіСЛЯ ОТРИМАННЯ РІШЕННЯ СУДУ СПАДКОЄМЦІ МАЮТЬ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ НОТАРІУСУ У ТЕРМІН 6-ТИ МІСЯЦІВ ПРО ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ.

 Вам потрібно чітко знати сам факт того чи мала вказана Вами людина право на одержання паю ( таким документом є сертифікат про право на отримання земельної ділянки шляхом розпаювання колгоспних земель - на жовтому папері.)

 Якщо зазначений сертифікат у Вас є то в подальшому у судовому порядку можна визнати право спадкування земельної ділянки (паю) за заповітом або за законом.

 Після отримання рішення суду родичі зможуть оформити вказану зем.ділянку та отримати Державний акт про право власності на земельну ділянку( на червоному , або синьому папері.)
Якщо вказаного жовтого сертифікату немає , то нажаль йомовірність отримати пай є дуже низькою.( тільки через суд) 

Державного адвоката можете залучити тут у вашому регіоні 0 800 213 103

Норми законодавства та акти суду:

 Пост. Пленума ВСУ от 16.04.2004 N 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/va007700-04):
"...24. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розд. X "Перехідні положення" ЗК ( 2768-14 ).
Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК ( 435-15 ), у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).
Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.
При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 ( 720/95 ) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.
Позови громадян, пов'язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо. ...".
Закон Украины "Про судоустрій і статус суддів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2453-17):
"Стаття 38. Верховний Суд України - найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції...
1. Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції України, який забезпечує єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом.
2. Верховний Суд України:...
6) забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом;".
Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):
"Стаття 263. Законність і обґрунтованість судового рішення...
4. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.".

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

28.08.2022 13:28

Вопросы из такой же категории

Много лет КСП,использует мой земельный участок .деньги за аренду не выплачивают,потому что нет договора аренды) как можно забрать у них,деньги за использование земли
Як законно віддати людям заброшені ділянки землі у дачному товаристві
Сосед не разрышайте делать накрытие в близи к забору