авто облили кислотой
полиция говорит, что согласно последним правкам УК Украины, если сумма менее 310 тыс грн, уголовное дело не откроют
Мне автосервис насчитал сумму ущерба на 230 125 грн

17.08.2022 17:50
Игорь, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Потерпілий має звернутися до поліції з заявою  про вчинення кримінального правопорушення .

Якщо сума більша за 210 грн 20 коп. заяву мають зареєструвати у ЕРДР  і почати перевірку фактів 



у потерпілого є 3 роки для звернення до суду окремим цивыльним позовом за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".
Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.

А позов до Винного у пригоді - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.Якщо винний у ПРИГОДІ раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала йому витрати.

--------------------------------
Вам необхідно письмово звернутися із заявою до відділу поліції на ім я начальника відділу з проханням видати виписку з ЕРДР по справі в порядку ст. 214 КПК УКРАЇНИ.
Краще аби таку заяву подав особисто або рекомендованим листом з описом вкладення, заявник, котрий є однією зі сторін по кримінальному провадженню.
Якщо письмової(офіційної) відповіді не надійде протягом 15-30 днів, подаєте скаргу до вищого органу про бездіяльність посадових осіб поліції - таким органом є прокуратура( обласна чи генеральна). Та ДБР.

С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

18.08.2022 11:48

Вопросы из такой же категории

Судебное рассмотрение уголовного дела
Возврат мотоцикла владельцу полицией после угона
Можно ли подать заявление в суд?