В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Позбавлення прав за сп'яніння

Учасників дорожнього руху можуть чекати різні непередбачені випадки. Ніхто не застрахований від нещасного випадку і ДТП. За наслідки порушень правил дорожнього руху водіям світить суворе покарання, особливо за водіння в нетверезому вигляді. Крім виправних робіт і штрафу, це може бути позбавлення прав за алкогольне сп'яніння.

ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ ЮРИСТУ:

Проконсультувати і знайти рішення проблеми в конкретній ситуації може фахівець у галузі права. Консультація експерта доступна в будь-який момент для громадян всієї України. Кваліфікована дистанційна допомога стане гарантією конфіденційності та убезпечить персональні дані звернулася людини.

1. Як карають за водіння в стані алкогольного сп'яніння?

При зупинці машини і виявленні за кермом нетверезого водія, обов'язковою нормою закону є штраф. Сьогодні він прирівнюється до 10 000 — 30 000 грн. Подібна міра не скасовує позбавлення водійських прав на термін до 2-х років. Все залежить від сукупності факторів, що характеризують ДТП. Пом'якшуючих обставин тут чекати не доводиться.

Інспектор при позбавленні прав за їзду в нетверезому вигляді діє правомірно:

Якщо водій не хоче проходити медичний огляд. Згідно з правилами адміністративного законодавства такий шофер визнав себе винним.

У разі проходження огляду в медичній установі, за підсумками якого в крові водія виявлено перевищення можливої норми показників допустимого спиртного.

2. Який порядок позбавлення прав?

Водійських прав за алкоголь позбавляють в такій послідовності:

пошук 2-х свідків (понятих);

оформлення інспектором протоколу щодо відсторонення людини від керування авто;

оформлення протоколу, що описує перевірку на сп'яніння;

складання документа про затримання авто і застосування адміністративної відповідальності;

відправка на медичний огляд.

До підписання всій складеного інспектором документації вкрай важливо з нею ознайомитися. Інакше, якщо виникне спірна ситуація — її буде важко оскаржити.

3. В якому випадку обов'язково огляд?

Для складання протоколу працівником ДАІ потрібно доказ нетверезого стану водія. Тому необхідно проходження огляду. У випадку прояву однієї з наведених нижче ознак, огляд проводиться на місці:

запах спиртного;

нерозбірлива мова;

нестійка поза автомобіліста;

не відповідну поведінку;

зміна кольору шкіри (червоне обличчя).

У разі незгоди з результатами перевірки (показаннями виміру вмісту алкоголю в крові), водія направляють у спеціальну установу на медичний огляд. Якщо він з самого початку відмовився від цієї процедури, то це буде виступати визнанням у водінні в нетверезому вигляді. Відповідно, покарання аналогічне.

4. Як повернути водійське посвідчення?

Існує певний алгоритм по відновленню прав. Повернення потребує збору низки документів. Юрист пояснить, що входить стандартний набір:

посвідчення особи;

постанова суду;

виписка щодо здачі водійських прав;

довідка про медогляд;

документ про здачу теорії ПДР.

Важлива умова — це відсутність штрафів ГИБДД. При наявності у водія боргу, права йому не повернуть (дізнатися про заборгованості можна за допомогою сервісу держслужби). Видати кандидату права зобов'язано відділення дорожньої служби. Це складна процедура, що вимагає професійного підходу або юридичного супроводу. Максимально швидко повернути права допоможе фахівець у галузі права.

5. Повторне затримання – що очікувати?

Викриття громадянина в нетверезому стані за кермом повторно тягне за собою суворе покарання. Повторними вважають ті випадки, які зафіксовані протягом одного року. Повторне позбавлення водійських прав за алкоголь у цьому випадку застосовується, якщо термін первинного покарання закінчився. У зворотному випадку його подвоюють. Штраф при цьому – 25 тис. грн., а термін позбавлення посвідчення водія більш тривалі – три роки.

6. Оскаржити порушення і позбавлення прав за алкоголь?

Практика показує, що оскарженню підлягають майже всі протоколи з "алкогольним статтями", тому уникнути покарання можна. При складанні численної документації працівниками ДАІ і фахівцями медустанов допускається маса порушень. У більшості випадків заповнення документів відбувається з всілякими помилками, а це надає автовласникові серйозний шанс на закриття справи. Таким чином, при позбавленні прав у цьому випадку оскаржити рішення реально, якщо грамотно організувати захист.

При незадовільному вирішенні справи воно може бути оскаржено у вищестоящий суд. Термін подачі апеляції – 10 днів з моменту отримання обвинуваченим на руки постанови. Якщо відведений термін пропущено, позбавлення прав за алкогольне сп'яніння можна оскаржити в порядку нагляду.

Якщо будучи п'яним, водій став ініціатором ДТП, то буде відповідати за 2-м статтям і крім штрафу за порушення ПДР, йому доведеться відшкодовувати збиток потерпілим. Позбудуться від цієї неприємності лише правопорушники, застраховані в ОСАГО.

Досвідчений юрист зможе точно і ґрунтовно пояснити принципи системи за позбавлення водійських прав за водіння в нетверезому стані, щоб обійти її "підводні камені". Вигідним рішенням стане юридична консультація по інтернету. Скориставшись послугами професіонала онлайн, ви заощадите свій час і кошти, гарантовано отримавши ефективне і оперативне вирішення проблеми.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!