В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

В час, коли на дворі гуляє коронавірус, а навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання саме час з’ясувати принципи процесу отриманяя дистанційної освіти. Сьогодні ринок дистанційної освіти готовий запропонувати різноманітні онлайн-програми та курси підвіщення кваліфікації.

 

Чому одні курси іменують дистанційними, а інші онлайн? У чому їх принципова різниця і чи є вона взагалі? На прикладі программ і продуктів, що надаються сервісом … у цьому матеріалі ми спробували розібратися в цих питаннях і дали невеликі рекомендації з вибору програми навчання тим, хто планує підвищувати кваліфікацію і освоювати нові корисні для професії навички.

 

 

Дистанційне навчання

 

Це словосполучення найчастіше асоціюють із заочною формою навчання, але вона має на увазі зовсім інше поняття.

 

Дистанційне навчання - це форма отримання освіти, при якій викладач і студент взаємодіють на відстані за допомогою інформаційних технологій. Під час дистанційного навчання студент займається самостійно за розробленою програмою, переглядає записи вебінарів, вирішує завдання, проводить консультації з викладачем в онлайн-чаті і періодично віддає йому на перевірку свої роботи.

 

Дистанційне навчання стало популярним з появою інтернету, відкривши нові можливості розвитку для жителів віддалених населених пунктів і ділових людей з щільним робочим графіком. Спочатку дистанційне навчання сприймалося лише як додатковий спосіб придбання знань або підготовки до іспитів.

 

Зараз можна пройти повноцінні дистанційні курси і програми підвищення кваліфікації від престижних університетів, комерційних і некомерційних компаній з різних країн, перебуваючи в будь-якій точці планети.

 

Онлайн-навчання

 

Онлайн-навчання - це отримання знань і навичок за допомогою комп'ютера або іншого гаджета, підключеного до інтернету в режимі "тут і зараз". Цей формат навчання ще називають e-learning або "електронне навчання". І воно вважається логічним продовженням дистанційного. А слово "онлайн" лише вказує на спосіб отримання знань і зв'язку викладача зі студентом.

 

Під час онлайн-навчання учень дивиться лекції у відеозаписі або в прямій трансляції, проходить інтерактивні тести, обмінюється файлами з тьютором, спілкується з одногрупниками і викладачами в чатах, проходить квести та ін. Таке навчання дозволяє повністю зануритися в освітнє середовище і підвищувати кваліфікацію без відриву від робочого процесу.

 

 

Онлайн-навчання і дистанційне навчання – у чому відмінність

 

Головне, що поєднує онлайн-навчання і дистанційне - процес отримання нових знань і навичок поза аудиторій і безпосереднього контакту з викладачами.

 

Поняття "дистанційне навчання" вказує на те, що між студентом і викладачем існує відстань. А "онлайн-навчання" означає, що це навчання відбувається за допомогою інтернет-з'єднання і гаджетів. В іншому - вони практично повністю ідентичні і мають такі переваги:

 

 

  • індивідуальний темп навчання - вивчати матеріали можна за власним графіком, без прив'язки до групи, часу і місця заняття
  • доступність - вчитися можна з будь-якого комп'ютера в зручний час
  • персональні консультації з тьютором - ефективний зворотний зв'язок від викладачів в ході всього періоду навчання
  • курс в "кишені" - можна в будь-який момент переглянути урок або пропущений вебінар у записі, скачати навчальні матеріали та здати роботу на перевірку тьютору.

 

 

 

Головні питання при виборі онлайн / дистанційного курсу навчання

 

У цьому різноманітті форматів і назв дуже легко загубитися і складно підібрати якісну програму онлайн-навчання або підвищення кваліфікації.

Варто задати кілька питань центрам навчання, перш ніж записуватися на онлайн-курс або тренінг.

 

Ось невеликий перелік таких питань:

 

Чи є безкоштовні пробні уроки або ознайомчі фрагменти занять курсів?

 

Демо версії курсів та тренінгів допомагають ознайомитися зі змістом курсу, рівнем подачі матеріалу і вирішити, чи підходить вам не тільки курс, але і сам формат онлайн-навчання.

 

Чи є у навчального центру акредитація на підготовку з тих чи інших програм?

 

Позитивна відповідь на це питання, підкріплена відповідними документами, може гарантувати повноту і якість підготовки в навчальному центрі. Офіційні акредитації видають національні та міжнародні професійні організації провайдерам, що відповідають всім вимогам.

 

Які вимоги програма пред'являє до студентів?

 

Якщо в програмі прописані вимоги до рівня підготовки або кваліфікації студента - це означає, що вона розроблена для конкретної аудиторії і її певного досвіду, що підвищує ступінь корисності матеріалу.

 

Чи потрібно буде виконувати будь-які письмові завдання?

 

Наявність практичних завдань - беззаперечний плюс в будь-якому онлайн-курсі. Чим більше завдань, тим вище ймовірність якісного освоєння нових навичок і знань.

 

До кого можна звернутися в разі технічних проблем (доступ до матеріалів, викладачеві, завантаження виконаних завдань)? Хто і як швидко їх зможе вирішити?

 

В ідеалі, у студента повинен бути свій віртуальний кабінет на порталі. Там відбувається все навчання, здача завдань, спілкування з викладачем і адміністраторами. Якщо такого немає, то провайдери навчання повинні вказувати контактні номери, адреси.

 

Яким чином можна зв'язатися з викладачем для консультації і як часто це можна робити?

 

Наявність і частота спілкування з викладачем значно впливає на якість навчання. Чим простіше проконсультуватися з ним студенту та уточнити правильність виконання завдання або вивчення теми, тим вище якість онлайн-навчання. Інтернет та цифрові технології змішали воєдино поняття онлайн і дистанційного навчання. Обидва варіанти назв мають на увазі собою навчання поза аудиторією, за власним графіком. Тепер головне питання для всіх фахівців, що бажають підвищити свою кваліфікацію або вивчити щось нове, полягає не в форматі навчання, а в його якості, тривалості і актуальності отриманих знань.


Получите за 15 минут консультацию юриста!