В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

На державних підприємствах договір укладається між керівником підприємства, установи, організації (директором, ректором, генеральним директором, головою правління і т. д.), з одного боку, і виборним органом первинної профспілкової організації від імені найманих працівників, з іншого боку.

При відсутності профспілок стороною в колективному договорі можуть бути й інші представницькі органи, якщо трудовий колектив надав їм відповідні повноваження. Такі повноваження надаються їм загальними зборами (конференцією трудового колективу) у встановленому порядку (шляхом голосування). Якщо на підприємстві діє кілька профспілок, або їх об'єднань, або інших уповноважених трудовим колективом представницьких організацій, вони повинні сформувати об'єднаний представницький орган для ведення переговорів і укладення колективного договору. Цей висновок був підтверджений і в рішенні Конституційного Суду від 29 жовтня 1998 року № 13/рп-98 у справі за конституційним зверненням Вільної профспілки працівників метрополітенів України про офіційне тлумачення поняття «профспілка, що діє на підприємстві, в установі, організації», використаного в абзаці 6 частини 1 ст. 431 КЗоТ.1

Профспілка, що відмовилася від участі в представницькому органі, позбавляється права представляти інтереси найманих працівників при підписанні колдоговору, угоди (ст. 37 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

У разі, якщо профспілкові та інші представницькі організації не досягли угоди і не створили об'єднаний орган, або не досягнуто згоди в роботі об'єднаного органу, загальні збори (конференція) трудового колективу вирішує, кому надати переважне право на ведення переговорів і укладення колективного договору. З цією метою для більш об'єктивного вирішення питання законом передбачається можливість розробки конкурентних проектів колективних договорів і винесення їх на обговорення. Загальні збори (конференція) трудового колективу приймає найбільш прийнятний проект колективного договору і доручає профспілці або іншому уповноваженому трудовим колективом органу, якому надало проект, на його основі провести переговори і укласти Колд-злодій. Найбільш прийнятним вважається проект, який шляхом рейтингового голосування отримав найбільшу кількість голосів.

Відповідно до ст. 6 Закону «Про колективні договори і Угоді» не допускається ведення переговорів та укладення колдоговорів від імені працівників організацій або органами, які створені чи фінансуються власниками, уповноваженими органами, політичними партіями.

На практиці виникає також питання про те, чи може трудовий колектив підприємства, в тому числі малого, на якому відсутня профспілкова організація і не визначений уповноважений на представництво орган трудящих, надати повноваження на ведення переговорів і укладення колдоговору від імені найманих працівників вищого профспілковому органу. Вважаємо, що не може. Згідно ст. 3 Закону «Про колективні договори і угоди», якщо на підприємстві немає профспілкового або інший уповноважений на представництво трудовим колективом орган, право на ведення переговорів і укладення колдоговору надається трудящим, обраними і уповноваженими трудовим колективом. В акціонерних товариствах, де безпосереднє керівництво доручається найманому генеральному директору, він і буде виступати стороною в колективному договорі від правління.


Получите за 15 минут консультацию юриста!