В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Надурочними вважаються роботи понад встановлену про-должительности робочого дня (ст. 62 КЗпП), що виконуються за рас-започаткували роботодавця або з його відома у виняткових випадках для запобігання або ліквідації стихійного лиха, для усунення непередбачених обставин, що порушують або можуть порушити правильне функціонування транспорту , зв'язку, водопостачання і т. д.

Понаднормові роботи, як правило, не допускаються, зазначено в ст. 62 КЗпП.

Власник або уповноважений ним орган може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і Кодексом законів про працю.

Власник або уповноважений ним орган може застосовувати надурочні роботи тільки у таких виняткових випадках:

1) при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків;

2) при виробництві суспільно необхідних робіт з водо-жению, газопостачанню, опаленню, освітленню, каналізації, транспорту, зв'язку - для усунення випадкових і несподіваних об-стоятельств, порушують правильне їх функціонування;

3) при необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних умов виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли припинення її може призвести до псування або загибелі державного чи громадського майна, а також у разі необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів та іншого устаткування, коли несправність їх викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих;

4) при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

5) для продовження роботи при неявці змінного працівника, якщо робота не допускає перерви; в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов'язаний негайно вжити заходів до заміни змінника іншим працівником.

Понаднормові роботи відрізняються від переробок понад нор-мального робочого дня працівниками з ненормованим робочим днем. Ці переробки обумовлені необхідністю виконання звичайних обов'язків, що випливають з трудової функції працівників, вони не носять виняткового характеру.

Понаднормові роботи відрізняються і від роботи за сумісництвом. Сумісництвом вважається виконання працівником крім своєї основної іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах нового трудового договору у вільний від основної роботи час на тому чи іншому підприємстві, організації, установі. Як правило, працівник сам проявляє ініціативу у виконанні роботи за сумісництвом.

Понаднормові ж роботи, як правило, виробляються за распо-ряджених роботодавця для ліквідації виняткових обставин, при виконанні понаднормової роботи працівник не укладає нового трудового договору. Тому понаднормова робота оплачується у підвищеному, тобто подвійному розмірі, а робота за сумісництвом оплачується за звичайними ставками за фактично виконану роботу в одинарному розмірі.

Понаднормові роботи можуть проводитися лише з дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації.

Для роботи за сумісництвом згода керівника з основного місця роботи не потрібно. Не потрібно для цієї роботи і згода профспілки.

Робота за сумісництвом не може перевищувати половини робочого дня, а понаднормові роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4 годин протягом 2 днів підряд і 120 годин на рік.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вести облік надурочних робіт кожного працівника.


Получите за 15 минут консультацию юриста!