В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Поняття трудового колективу приведено в ст.252 КЗпП, в ст. 65 Господарського кодексу України та в ст. 1 Закону СРСР від 17 червня 1983 «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями».

Так, ст. 2521 «Трудовий колектив підприємства» передбачає, що трудовий колектив підприємства утворюють усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємствами.

Аналогічне поняття відтворено і в п. 8 ст. 65 Господарського кодексу України.

17 червня 1983 був прийнятий Закон СРСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями», в ст. 1 якого наведено поняття трудового колективу, однак вона на сьогодні застаріла, тому, що в ній йдеться тільки про трудові колективи працівників, які здійснюють трудову діяльність на державному, громадському підприємстві, в колгоспі та іншої кооперативної організації.

У зв'язку з впровадженням ринкових механізмів і появою підприємств, заснованих на різних формах власності, з'явилися працюючі власники і наймані працівники. У зв'язку з цим у літературі висловлено думку про те, що в даний час можна говорити про різних трудових колективах: про трудовий колектив найманих працівників і про трудовий колектив всіх працюючих, включаючи найманих працівників і працюючих власників, як про спільність всіх осіб, пов'язаних між собою трудовою діяльністю, участю в загальному для всіх трудовому процесі.

Підприємство, установа, організація та трудові колективи - поняття, невіддільні одне від іншого. Підприємства, установи, організації існують, як правило, за наявності трудового коллектіва.1

Поняття найманого працівника міститься в ст. 1 Закону України від 3 березня 1998 р. «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Найманий працівник - це фізична особа, яка працює за трудовим договором на підприємстві, в установі, організації, в їх об'єднаннях або у фізичних осіб, які використовують найману працю, тобто ці особи не залучені у відносини власності. Вони виконують роботу за певну винагороду.

Розрізняють трудовий колектив всього підприємства, установи, організації та колективи структурних підрозділів цехів, відділів, факультетів і т. д., тобто окремих частин підприємства, установи, організації.

угодою сторін. Вони не беруть участь в обговоренні та схваленні колективного договору, їх не обирають до виборні органи трудового колективу, наприклад, до ради трудового колективу, до комісії по трудових спорах, в виборні профспілкові органи на підприємстві, в установі, організації. Керівники не включають їх до складу атестаційних комісій, створюваних для проведення періодичних атестацій працівників. Підрядники не можуть бути членами конкурсних комісій, створюваних для проведення конкурсу при прийомі на роботу державних службовців і т. д. При відсутності виборних профспілкових органів вони не можуть бути представником від трудового колективу для ведення переговорів з роботодавцем при укладенні колективного договору. Особи, які виконують роботу на підставі договору підряду, не включаються в члени вчених рад, науково-методичних рад при вищих навчальних закладах та наукових установах. Відповідно до законодавства у ці органи обирають або призначають членів трудових колективів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!