В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Підводні камені «мовчазної згоди»Для того щоб почати будь-який бізнес в Україні, потрібно пройти «сім кіл пекла». Труднощі в основному пов'язані з видобутком «потрібних папірців» (дозволів, погоджень, висновків, сертифікатів тощо), без яких ніякий бізнес в Україні неможливий. Ситуацію трохи полегшив Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні», який не тільки задекларував принцип мовчазної згоди, а й передбачив деякі механізми його реалізації на практиці.

Однією з основних цілей Закону була зміна порядку видачі дозвільних документів, відмови в їх видачі, особливостей переоформлення та анулювання, а також видачі дублікатів. Як відомо, терміни видачі тих чи інших документів передбачені не тільки спеціальними законами, але підзаконними актами. Наприклад, дозвіл на розміщення об'єктів зовнішньої реклами видається в порядку, встановленому постановою КМУ № 2067.

При цьому терміни видачі дозволу перевищують 10 днів, обумовлених в Законі «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»: одне тільки розгляд належно оформлених 2 зразків дозволу триває протягом 15 робочих днів.

До 1 квітня 2010 року відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» строк видачі дозвільних документів становив 10 робочих днів (якщо спеціальним законодавством не був встановлений триваліший строк для видачі певного документа) і принцип мовчазної згоди міг застосовуватися вже після закінчення цього терміну . Однак починаючи з 1 квітня 2010 року (у зв'язку із змінами, внесеними вищевказаний Закон) після закінчення 10-денного терміну має пройти ще 10 робочих днів, перш ніж можна буде скористатися даним принципом.

За загальним правилом принцип мовчазної згоди застосовується на 21-й день після подачі повного пакета документів у дозвільний орган

Як відзначив для «Ю & З» Ростислав Кравець, керуючий партнер юридичної компанії «Ольга Демченко і партнери», принцип мовчазної згоди тепер застосовується на 21-й день з моменту закінчення встановленого законом строку на прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозвільного документа.

Реалізуючи право отримати дозвіл за замовчуванням, підприємці в обов'язковому порядку повинні подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. І тільки «у такий способ суб'єкт господарювання набуває права на провадження Певного Дій Щодо Здійснення господарської ДІЯЛЬНОСТІ або Видів господарської ДІЯЛЬНОСТІ без Отримання документа дозвільного характеру». На сьогоднішній день особливості подання декларації регламентуються спеціальною постановою КМУ № 685, і ним же, до речі, затверджено форму декларації.

Без декларації відповідності реалізувати право на отримання дозволу «за замовчуванням» не можна. Подавати декларацію обов'язково лише в тому випадку, якщо така норма буде прямо закріплена у відповідному законі, так як «Виключно законами, Які регулюються отношения, пов'язані з одержании документів дозвільного характеру, встановлюються ... можлівість набуття права на провадження Певного Дій Щодо Здійснення господарської ДІЯЛЬНОСТІ або Видів господарської ДІЯЛЬНОСТІ на підставі декларації». Дана норма, наприклад, прямо прописана в Законі «Про пожежну безпеку» (ст. 10).

Проблема з видачею різного роду дозвільних документів на сьогоднішній день, на думку юристів, збереглася на державних і комунальних підприємствах, які безпосередньо не відносяться до дозвільним органам у розумінні вищезазначеного Закону. Можна було б, звичайно, за аналогією з КАСУ міркувати про те, що це - органи, уповноважені на виконання функцій держави, однак ці теоретичні міркування в реальній дійсності не будуть братися до уваги контролюючими органами, а до СПД будуть застосовуватися відповідні санкції, якщо вони почнуть госпдіяльність без належного дозволу.

На державні і комунальні підприємства повинен поширюватися принцип мовчазної згоди при видачі ними дозвільних документів відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»

Абсолютно протилежної точки зору дотримуються багато провідні юристи країни. Зокрема, багато хто з них висловлюють думку про те, що будь-яке державне або комунальне підприємство, яке на сьогоднішній день видає будь-які дозвільні документи, має діяти у межах наданих йому повноважень та відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності », а значить на такі підприємства теж поширюється принцип мовчазної згоди, адже даний принцип поширюється на всіх, хто видає документи дозвільного характеру відповідно до Закону України« Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності ».

Однак думки всіх юристів схожі тільки в одному: у разі застосування принципу мовчазної згоди необхідно бути впевненим, що заяву та необхідні документи були подані в повному обсязі і містять всю необхідну і достовірну інформацію. У такому випадку, якщо і буде отримано із запізненням рішення про відмову у видачі дозвільного документа, підприємець у суді зможе довести неправомірність відмови. У свою чергу, якщо дозвільний орган у судовому порядку доведе, що рішення про відмову було винесено у зв'язку з порушенням порядку подання заяви та документів, то в такому випадку принцип мовчазної згоди не діє і здійснення господарської діяльності без дозвільного документа буде вважатися неправомірним.

Принцип мовчазної згоди таїть у собі ряд підводних каменів. Досить часто один дозвільний документ необхідний для отримання іншого (інших) дозвільних документів. Яким чином отримати наступний дозвільний документ у разі застосування принципу мовчазної згоди - законодавством на сьогоднішній день не передбачено.

ВИСНОВОК:

Принцип мовчазної згоди за замовчуванням повинен застосовуватися до всіх органів, які видають документи дозвільного характеру відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Принцип мовчазної згоди за загальним правилом застосовується на 21-й день, термін настання якого починає обчислюватися з дати подання заявником всіх необхідних документів у дозвільний центр. У разі застосування принципу мовчазної згоди необхідно бути впевненим, що заяву та необхідні документи були подані в повному обсязі і містять всю необхідну і достовірну інформацію.


Получите за 15 минут консультацию юриста!