В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Реєстрація підприємства в Україні на даний момент спрощена, однак є безліч підводних каменів. Відбулися конкретні законодавчі зміни, які вплинули на даний процес. Всі ці зміни потрібно знати і враховувати при реєстрації нового товариства з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ).

Різниця форм власності підприємств

Існує безліч різних форм підприємств, згідно із законом всі вони рівні. Але суть в тому, що у деяких підприємств немає можливості проводити необхідні функції. Так, за словами Олексія Яновського, засновника холдингу професійних послуг zkg.ua реєстрація ТОВ має багато переваг, але не в кожній сфері діяльності можна застосовувати цю форму створення підприємства - зокрема реєстрація страхової або фінансової організації, а так само ломбарду мають обмежений набір функцій.

 

У чому ж суть змін у законодавстві про ТОВ у 2016 році?

Слід зауважити наступне:

реєстрація ТОВ в Україні

- здатність дистанційної реєстрації свого підприємства - через інтернет, без нотаріуса;

- було скасовано безліч печаток в 2016 році, стало не потрібно використовувати печатку в господарській діяльності;

- процес реєстрації, так само став простіше, з’явилася можливість зареєструвати підприємство без статуту. Ви можете використовувати типовий статут ТОВ;

- був скасований установчий внесок;

- на заміну бланку Свідоцтва про Державну реєстрацію підприємства прийшла виписка з реєстру.

Практика показує, що бізнес, незважаючи на зміни, віддає перевагу стандартній процедурі реєстрації. Але, все ж, зміни повинні позитивно вплинути, нехай і не відразу.

 

Що ж вибрати ТОВ або ПП?

Це основне питання при реєстрації малого бізнесу в Україні.

Слід детально зважити всі за і проти і підібрати оптимальний варіант.

ПП - ця форма реєстрації відрізняється своєю простотою і мінімальними вимогами. Дана форма реєстрації не має аналогів в РФ. Підприємства з такою формою реєстрації можна зустріти в Англії, Кіпрі, США, що відносяться до країн загального права. Важливий плюс організації - відсутність строгих вимог до статутного фонду.

ТОВ - підприємства, вимоги пред'являються до яких більш суворі. Так чому тоді привертає увагу дана форма? Одні з головних аспектів - впізнаваність і солідність. Отже, для торгових підприємств даний варіант форми організації є більш підходящим. До розміру статутного фонду вимоги такі - не менше однієї зарплати. Статутний фонд слід внести в рамках одного року грошовими коштами або майном. З цією формою збігається більшість норм Цивільного кодексу.

 

Грошові кошти з-за кордону. Нерезиденти-засновники в Україні

Переважна більшість підприємств, які працюють з капіталом з-за кордону, оформляють підприємства в форе ТОВ.

Створити ТОВ

Реєстрація ТОВ - найкраща форма для даних організацій, завдяки гарній регульованості з боку держави. Дана форма передбачає більшості господарської діяльності, передбачає відсутність відповідальності перед боргами підприємства, які не створює додаткових складнощів у вигляді випуску акцій і т.д.

Існує можливість створювати підприємства з формою ПП. Але це може викликати труднощі, така форма реєстрації можлива не у всіх регіонах країни і не в усіх районах столиці. Більшість державних реєстраторів не вітають прийняття документів, в зв'язку з поганою регульованою системою створення підприємств з формою ПП.

Для засновників, які не є громадянами України, є обов'язковим отримання ІПН. І тільки після його отримання можливо відкриття банківського рахунку та реєстрація підприємства.

Нагадаємо, що закони України передбачають захист інвестиційних вкладень, незалежно від того, яка форма організації обрана. Важливо знати, що такі форми як «Дочірнє підприємство», «Підприємство з іноземним капіталом», «Спільне підприємство» були скасовані.

Закони України регулюють використання рахунків нерезидентів інвесторів, але законодавство мінливе і може змінюватися щороку, що зобов'язує уважно стежити за цим процесом. З 2016 є можливість самостійно розпоряджатися інвестиційними рахунками. Використовувати свій рахунок для збільшення або оплати установчого капіталу інвестор резидент може на свій розсуд.


Получите за 15 минут консультацию юриста!