В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Цей спосіб є найбільш поширеним і дієвим. Адміністративне позовна заява подається до загального місцевого суду. Ви маєте право подати позов: 1, За місцем вашого проживання

Вам необхідно надати копію паспорта або іншого документа, в якому вказано місце реєстрації (прописки), зі штампом про реєстрацію. 2 »За місцем служби відповідача

Позовна заява подається до суду за місцезнаходженням відділення ДАІ, в якому проходить службу інспектор, який виніс постанову, т. к. он-посадова особа, і його юридичною адресою є адреса відділення ДАІ міста (району).

По вашому фактичному місцю проживання

Якщо ви проживаєте не за місцем прописки (реєстрації), то можете подати позовну заяву за місцем вашого фактичного проживання. У цьому випадку надайте в суд докази вашого проживання саме за даною адресою: вкажіть у позовній заяві свідків, які можуть це підтвердити.

*

ВАЖЛИВО:

При перевірці адміністративного протоколу (більш докладно про це - тут, розділ «Завдання 1») стежте, щоб всі дані в копії збігалися з даними в оригіналі.

ВАЖЛИВО:

Відповідно до ст. 288 КУпАП особа, яка оскаржує постанову по справі про адміністративне правопорушення звільняється від сплати державного мита.

Після отримання вашого позову вас викличуть до суду на засідання, таких засідань може бути декілька. Після розгляду справи суд оголошує постанову, якою або задовольняє ваші позовні вимоги, або відповідає відмовою. Якщо суд відмовив вам, необхідно піти в банк і сплатити штраф (процедура оплати штрафу описана на сторінці 63), т. к. згідно з кодексом адміністративного судочинства України3:

Рішення місцевого загального суду, як адміністративного в справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності, є остаточним і оскарженню не підлягає. »

Але чи так це?

Тут є суттєві нюанси. Таке формулювання статті означає відсутність апеляційного та касаційного порядку оскарження постанов, що обмежує можливості особи, залученого до адміністративної відповідальності. Зазначена вище норма кодексу адміністративного судочинства України суперечить Конституції України1:

«Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень; дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб ... »

Відповідно, будь-який громадянин може оскаржити рішення суду, пославшись на норми Конституції. Ваші дії в даній ситуації мають бути наступними: подаєте апеляцію з вимогою не застосовувати ч.2 статті 171-2 КАСУ, тому що вона суперечить Конституції України. Якщо і тут отримаєте відмову - оскаржуйте його у Вищому адміністративному суді (структура судової системи України наведена тут).

Оскарження в прокуратурі

Можливий третій варіант оскарження - звернення до прокуратури. Прокуратура розглядає Вашу заяву і, якщо знаходить для цього відповідні підстави, вносить протест на постанову суду чи посадової особи ДАІ.

Способи подачі скарги

1. Особисто доставити в той орган, який буде її розглядати. 2 «Надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням.

ВАЖЛИВО:

Час пересилання листа не входить у виділені 10 днів на оскарження, підтвердженням того, що терміни не порушені, буде штемпель на поштовому конверті і квитанція, що підтверджує відправку листа, ~ збережіть її.


Получите за 15 минут консультацию юриста!