В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Все частіше і частіше автомобілісти стикаються з проблемою паркування свого автомобіля, особливо в центральній частині міст, у вокзалів, аеропортів, торгових і розважальних центрів. Знайти відповідне місце, де можна без проблем залишити свій автомобіль, стало неймовірно складно: тепер практично скрізь встановлені знаки, що забороняють зупинку або стоянку. Виходи два: або порушувати ПДР, чого зовсім не хочеться, або залишати машину на платній парковці. Часто платні парковки являють собою лише розмітку на проїзній частині, охоронювану паркувальником. При цьому часом такі місця для стоянки є причинами «пробок» на дорогах, аварій, заважають проїзду іншого транспорту. Так чи законно з водіїв стягують плату за стоянку?

По-перше, організацію та порядок паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах населених пунктів регламентують «Правила паркування транспортних засобів» 1. Відповідно до цих Правил, під час розміщення майданчиків для паркування на вулицях і дорогах населених пунктів повинно бути враховано наступне:

- Умови для забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема видимості в плані та в повздовжньому профілі;

- Розташування зелених насаджень;

- Стан покриття проїзної частини;

- Забороняється розміщення майданчиків для паркування на вулицях з двома смугами для руху шириною менше 7,5 метрів.

Майданчики для паркування повинні бути позначені дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) лінією на проїжджій частині і на бордюрі, який відокремлює проїзну частину від пішохідної, а також обладнані:

- Паркувальними автоматами з розрахунку не менше одного автомата на 20 місць (за винятком парковок, розрахунок за користування якими здійснюється за безготівковим розрахунком);

- Автоматичними в'їзними та виїзними терміналами.

На паркувальному майданчику в доступному для ознайомлення користувачів місці розміщується інформація про оператора (найменування, адреса, контактний телефон), вартості послуг і способі оплати (готівковий або безготівковий). »

З цього випливає, що паркування не можуть бути організовані в будь-якому місці, їх розміщення не повинно заважати руху інших учасників дорожнього руху, а також їх обладнання має відповідати всім вищевказаним вимогам.

Крім того, існують «Правила зберігання транспортних засобів на автостоянках» 2, згідно з якими автостоянки гарантують схоронність транспортних засобів, а у разі їх зникнення, розукомплектування чи пошкодження під час зберігання несуть відповідальність у встановленому законодавством порядку. Працівники автостоянки зобов'язані надавати послуги з дотриманням вимог Закону України «Про захист прав споживачів.» 1

Часто ці вимоги просто ігноруються власниками платних парковок, які встановлюють свої правила. Ось і з'являються у простого водія сумніви щодо того, чи варто платити за такий сервіс, якщо ніхто відповідальності за можливий збиток нести не збирається.


Получите за 15 минут консультацию юриста!