В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: розділ 14 «Обгін», розділ 33 «Дорожні знаки», розділ 34 «Дорожня розмітка». Покарання: стаття 122, ч.2. - Штраф 425 - 510 грн., Стаття 122, ч.4 - якщо при цьому виникла аварійна ситуація - штраф 680 - 850 грн. або позбавлення права керування на 6-12 місяців.

Перше, що потрібно пам'ятати з приводу даного правопорушення: якщо ви не виїжджали на зустрічну смугу для руху, то обгоном це назвати не можна, в такому випадку ви вчинили лише випередження. А за випередження вас не можуть покарати. Як це аргументувати, дивіться у схемі під виноскою «4».

Звинуватити вас у порушенні правил обгону можуть лише в тому випадку, коли ви виїхали на смугу зустрічного руху. Однак і в цьому випадку у вас можуть бути «поважні причини». Наприклад, вам для порятунку свого життя або життя інших довелося об'їжджати яму на дорозі, небезпечна ділянка, нерухому перешкоду, що раптово з'явився пішохода, дике тваринного і т. п. У таких випадках виїзд на смугу зустрічного руху - захід вимушений і допустима за законом. Звинувачення будуть неправомірними і в тому випадку, якщо по смузі зустрічного руху ви об'їжджали транспортний засіб, що рухається зі швидкістю менше 30 км / ч.

Якщо все ж інспектор ІДПС звинувачує вас у порушенні правил обгону і виписав протокол про адміністративне правопорушення, дійте наступним чином:

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ (стр.49раздел «Завдання 1»).

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази, зазначені на стор 50 (розділ «Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення (виберіть потрібне):

«Я здійснив випередження, а не обгін, оскільки не виїжджав на смугу для зустрічного руху». Або, якщо виїжджали на смугу зустрічного напрямку:

«Виїзд на смугу для зустрічного руху був вимушеним заходом у зв'язку з тим, що я об'їжджав нерухому перешкоду / яму на дорозі / несподівано з'явився пішохода, тварина. Діяв для порятунку свого життя і життя інших ».

Або ж:

«За смузі для зустрічного руху я об'їжджав транспортний засіб, що рухається зі швидкістю менше 30 км / год, що дозволено Правилами дорожнього руху».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

Далі виконуйте дії в порядку, наведеному у пунктах 5-10 на сторінці 32


Получите за 15 минут консультацию юриста!