В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Питання про те, що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти, а пристави не діють, стає актуальним для жінок, які самостійно виховують дитину. Чи є вихід з ситуації, коли чоловік ігнорує судове рішення і відмовляється робити виплати?

Вихід є, але за виплати доведеться поборотися. Позовна заява про стягнення аліментів на дитину — лише початок і потім доведеться боротися з небажанням чоловіка платити і бездіяльністю приставів.

Колишній чоловік не сплачує аліменти на дитину

6 кроків для отримання платежів від боржника:

Повідомити приставам все, що ви знаєте про боржника: де живе, де працює, яким майном володіє.

Просити зробити запити в державні і комерційні організації.

Судові виконавці повинні впливати на боржника. Згідно із Законом «Про виконавче провадження» судові виконавці можуть обмежити право на водіння транспорту, заборонити виїзд за кордон.

Стягнути виплати з майна чоловіка. Коли у боржника немає доходу, значить, він повинен розплачуватися своїм майном. Сімейний кодекс дозволяє приставам стягнути заборгованість з майна батьків.

Якщо пристав не діє, направити скаргу на бездіяльність судових приставів вищестоящому посадовій особі.

Подати в суд заяву про позбавлення боржника батьківських прав.

Коли жінка змушена одна забезпечувати дитину, радимо використовувати всі способи для одержання платежів. Як подавати скаргу на приставів встановила глава Закону «Про виконавче провадження».

4 нюансу про те, як подається рекламація на працівників служби судових приставів:

Десять днів відводиться для подачі рекламації. Термін рахується з дня прийняття незаконних актів або як пристав прийняв незаконний акт, а заявник дізнався, що його права порушені.

Скарги подаються вищестоящому посадовій особі.

Недобросовісна робота судових виконавців зацікавить прокуратуру і судові органи.

У претензії стягувач конкретизує суть своїх вимог.

Скарга керівництву служби не дає результатів, звернення подається в суд. Зверніть увагу на недобросовісну роботу державного службовця.

Способи впливу на неплатника аліментів

Матеріальний вплив. Боржник виплачує неустойку за кожний день зволікання з перерахуванням грошей.

Адміністративна відповідальність. Боржнику доведеться виконувати виправні роботи, якщо він забув про свої батьківські обов'язки. Відповідальність за несплату встановлює Кодекс про адміністративні правопорушення.

Відповідальність за Сімейним кодексом України. Людина, яка не бажає матеріально підтримувати своїх дітей — позбавляється батьківських прав. Сімейний кодексу України встановив, що позбавлення батьківських прав не звільняє від обов'язку матеріально підтримувати дітей.

Кримінальна відповідальність. Якщо чоловік не почав платити, незважаючи на залучення до виправних робіт, застосовуються більш важкі санкції. Відповідальність за Кримінальним кодексом загрожує неплатників аліментів.

3 умови для кримінальної відповідальності:

боржник притягнутий до адміністративної відповідальності;

кілька разів допустив прострочення виплат;

до боржника застосовані заходи адміністративного впливу.

Чоловік не сплачує аліменти, а пристави не діють

Що робити, якщо чоловік не сплачує аліменти, а пристави не діють?

Інструкція, як домогтися виплат:

Перевірити доходи чоловіка. Якщо він отримує більше, ніж показує у довідці про доходи, рекомендуємо перевірити відомості про доходи. Як це зробити? Направте заяву в службу приставів. Просіть в заяві перевірити відомості про доходи колишнього чоловіка. Обґрунтуйте вимоги пунктом 1 статті 50 Закону «Про виконавче провадження».

Звернутися в суд. Просити змінити суму виплат, відкрити докази, отримані приставами, просити суд визначити розмір виплат.

Позбавити неплатника задоволення водити машину. Якщо чоловік заборгував дітям більше 5 тисяч грн. Якщо пристав самостійно не винесе постанови, рекомендуємо подати заяву судовим виконавцям.

За даними сайту служби судових приставів позбавлений прав неплатник аліментів з Курської області. Чоловік накопичив борг з аліментів на неповнолітню дитину понад 100 тисяч грн. Поки він не погасить заборгованість, про задоволення водити машину доведеться забути.

Зіпсувати відпочинок колишньому чоловікові. Пристави обмежують виїзд за кордон боржника. Сайт «РИА Новости» повідомляє, що з 2010 по 2015 рік судові виконавці не пустили за кордон понад мільйон боржників. Перспектива залишитися без закордонного відпочинку подіяла на неплатників. 2.8 мільярда грн отримали від своїх батьків діти.

Порядок дій, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти, а пристави не діють

Ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження. Записати питання, які викликали матеріали справи. Це потрібно зробити, якщо ви задумалися, як вибити аліменти, якщо пристави не діють.

Зробіть фотографії або копії матеріалів, які містяться в справі. Обґрунтуйте скаргу доказами.

Нагадуємо, що термін для оскарження дій судових виконавців становить десять днів. Строк обчислюється після ознайомлення з матеріалами справи.

Радимо звернутися до професійного юриста. Він зверне увагу на недоліки у справі, пояснить, які дії виконали пристави, а які дії належить зробити.

Вибрати один з варіантів:

звернутися до суду;

подати скаргу в прокуратуру;

Як скласти скаргу?

4 вимоги до скарги у виконавчому провадженні:

У ній вказується посада, прізвище, ім'я та по батькові фахівця, на роботу якого подається претензія.

Перераховуються підстави для претензії.

Вказується суть вимог.

Називається прізвище, ім'я та по батькові заявника.

Однакової форми скарги не існує. Кожен випадок індивідуальний. Зателефонуйте або задайте питання юристу безкоштовно, заповніть заявку на сайті.

Мета роботи юристів – рішення проблем клієнтів. Юристи роблять аналіз проблеми, дають консультацію з посиланнями на закон. Що робити, якщо не платять аліменти, а пристави не діють? Звертатися до юристів. Чоловік не сплачує аліменти пристави не діють, що робити, розповість юрист.

Замовте консультацію або доручіть супровід виконавчого провадження юристам сайту.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!