В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Гендерна рівність в контексті прав людини

Авторы: Світлана Айвазова
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2001
Количество страниц: 50

Формат файла: doc


Краткое описание:

Гендерна рівність в контексті прав людини

Посібник

Москва - 2001

ЗМІСТ

Передмова

1.Що означає поняття «гендер»?

2. Стать і гендер

3. Що таке патріархат?

4. Коли і як виникає питання про права жінок?

5. Що таке фемінізм?

6. Жіночий рух як суб'єкт колективного

дії

7. Марксисти і «жіноче питання»

8. Неофемінізм, його версії і роль в утвердженні ідей

гендерної рівності

9. Освоєння норми гендерної рівності в кінці ХХ століття

10.Істокі і особливості руху за права

жінок в Росії

11.Советскій варіант «державного фемінізму»

12. Гендерна асиметрія російського суспільства

13. Розвиток ідей гендерної рівності в

міжнародних правових документах

Висновок

Передмова

Цей посібник написано для тих, хто займається гендерним просвітою. Кому потрібно за дві-три години лекційних або семінарських занять пояснити нашим співгромадянам - активістам громадських об'єднань, членам тієї чи іншої партії, соціальним працівникам, депутатам будь-якого рівня влади або просто допитливим, що таке гендерна рівність, чому воно викликає пильну увагу міжнародної громадськості, по якої причини тільки що наступив ХХI століття самі прозорливі оглядачі називають століттям рівноправності жінок, часом визрівання «нової не-репресивної культури». І ставлять знак тотожності між першим і другим поняттями.

Вести такі заняття часом набагато складніше, ніж читати спеціальний курс в навчальному закладі. Ніколи не знаєш, хто ж прийде до аудиторії - яким буде рівень освіти, багаж знань, нарешті, настрій твоїх слухачів. І відповідно, до яких шарам їх культури, соціального досвіду, життєвих уявлень слід звертатися, щоб зацікавити проблематикою гендерної рівності. Адже в нашому суспільстві вона вважається далеко не найбільш значимою. У масовій свідомості досі зберігається традиційне ставлення до жінки не як до повноцінної особистості, а як до «друга людини». А це - знак глибоко укоріненою дискримінації за ознакою статі, обмеження цивільних прав половини російського суспільства.

Завдання таких лекцій - зробити слухачів однодумцями, союзниками. Це трапляється зовсім не кожен раз. Іноді натрапляєш на наполегливий опір незвичним ідеям. І щоб подолати його, потрібно знайти такі «аргументи і факти», які спрацюють у саме в цьому конкретному випадку. Ну наприклад, зуміти переконати в тому, що дотримання принципу гендерної рівності - одна з найважливіших умов нормального функціонування демократичного суспільства. Адже демократія означає насамперед відповідальність і зацікавленість усіх громадян - як чоловіків, так і жінок - у справах суспільства. І Росія зможе стати по-справжньому цивілізованою країною саме тоді, коли більша частина її громадян і громадянок зрозуміють це по-справжньому.

По-своєму переконливими бувають і доводи про практичної доцільності норм гендерної рівності, по-своєму страхують людей від мінливостей життя в наш кризовий час. До цих пір, у відповідності з традиціями, вважається, наприклад, що чоловік неодмінно повинен бути сильним, рвуться до влади, повинен багато заробляти. А жінка - соціально пасивної, домашньої, затишної, залежною від чоловіка. Але життя перекидає ці стереотипи. І чоловікам, і жінкам довелося в роки реформ в своєму реальному поведінці відмовитися від них. Тисячі жінок виявилися набагато більш пристосованими до нових часів в Росії, ніж їхні чоловіки. Багато хто з них очолили великі підприємства, відкрили свою справу, стали лідерами якихось громадських об'єднань. Їх чоловікам довелося взяти на себе турботу про будинок і дітей. Є й інші випадки, коли, скажімо, жінка має добре оплачувану роботу, а її чоловік - безробітний. У такій ситуації він теж змушений займатися домашньою працею, вона ж перетворюється на основного годувальника сім'ї. Але свідомість і тих, і інших залишається колишнім. Вони освоїли нові ролі, але не поміняли відповідно до них ставлення до своєї ідентичності - до того, що відповідає «мужності» і «жіночності». Звідси - домашні сварки, невдоволення собою і життям, постійні стреси.

Такі настрої негативно впливають насамперед на чоловіків - на «сильний» підлогу, який як би здає свої позиції. Не випадково, підскочили вгору дані про кількість самогубств в країні. Це - дані не на користь чоловіків. Згідно зі статистикою, в 1996 р. число самогубств серед чоловіків працездатного віку було майже в 8 разів вище, ніж серед жінок; отруєнь алкоголем - вище в 6 разів. Сумна статистика. Але якщо не звертати на неї уваги і не аналізувати її причини, то змінити ситуацію буде неможливо. Гендерна просвіта є одним із способів уникнути таких катастроф. Воно орієнтує людей на нову реальність, з новими цінностями і нормами соціальної поведінки.

Цей посібник можна розглядати як спеціальний набір таких та інших «аргументів і фактів» на користь гендерної рівності. Фахівці, які читають спецкурси в навчальних закладах, також можуть використовувати даний матеріал в якості основи для того чи іншого лекційного циклу. При його підготовці автор прагнув врахувати результати, отримані в ці роки в різних напрямках вітчизняних гендерних досліджень. І одночасно - перевести тонкощі наукової думки на мову, доступний масової аудиторії, вперше стикаються з гендерною проблематикою. У посібник включені матеріали методичного, історичного, соціально-економічного, правового плану. Їх можна компонувати і використовувати в будь-якому порядку - в залежності від теми лекції, потреб слухачів і смаку лекторів. Якісь сюжети написані для самих лекторів, для розширення їх кругозору, ці сюжети не обов'язково використовувати в лекціях. У тексті посібника даються визначення найпоширеніших в гендерних дослідженнях понять.

Видання підготовлено за ініціативи Консорціуму жіночих неурядових об'єднань.


Получите за 15 минут консультацию юриста!