В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Правова статистика: Підручник.

Авторы: Савюк Л. К
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2004
Количество страниц: 588

Формат файла: doc


Краткое описание:

Рецензенти:

Доктор юрид. наук, професор Г. А. Аванесов;

доктор юрид. наук, професор Ю. В. Голик;

кафедра кримінального процесу, прокурорського нагляду

і правосуддя юридичного факультету МДУ ім. М. В. Ломоносова

СавюкЛ. К.

С12 Правова статистика: Підручник. - М., МАУП, 2004. - 588 с.

ISBN 5-7975-0135-Х (в пер.)

Підручник написаний відповідно до профаммой курсу «Правова статистика». Розкриваються предмет правової статистики як галузі соціальної статистики, основні поняття і категорії статистичної науки; викладаються основні питання теорії правової статистики та основи статистичного аналізу даних правової статистики.

Дається уявлення про основні статистичних методах, їх можливості та межі застосування в юридичній науці і практиці соціального контролю над правопорушеннями.

Учебніксопровождается програмою курсу, матеріалами для здійснення тестового контролю і обширними статистичними даними.

Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних вузів і факультетів, а також для юристів-практиків.

ISBN 5-7975-0135-Х

УДК 311:34 (075.8) ББК 67.5

© «МАУП», 1999 © СавюкЛ. К., 1999

ПЕРЕДМОВА

Тільки ледачий розумом не пам'ятає глибокого за змістом афоризму з безсмертного праці Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» - «статистика знає все». Злегка перефразувавши цей вислів, можна сказати: «Про статистику чули всі». Але цього мало: про статистику потрібно знати все або, принаймні, до цього прагнути.

Термін «статистика» виник у другій половині XVIII в. у зв'язку з вивченням держав, описом їх особливостей, пам'яток, як тоді прийнято було говорити. До того часу відноситься і початок викладання статистики в університетах Німеччини.

Як свідчить історія людства, без статистичних даних неможливі управління державою як соціальним організмом, розвиток окремих напрямів його життєдіяльності, розробка програм соціально-економічного розвитку, в тому числі і в галузі соціального контролю над правопорушеннями, та забезпечення оптимальних пропорцій між ними.

Вивчення статистичної науки відіграє важливу роль у підготовці висококваліфікованих юристів - як практиків (в особливості співробітників правоохоронних органів), так і науковців. Статистичний метод дослідження застосовується практично у всіх областях наукового знання. Особливо широко користуються статистичним методом соціально-економічні науки. Він необхідний для дослідження суспільного життя, будь-яких соціальних явищ, що мають масовий характер. Своїм корінням статистика йде у вивчення масових явищ, до числа яких відносяться і правопорушення.

Фахівець у галузі суспільних наук, юридичних зокрема, повинен оволодіти основними питаннями теорії статісПредісловіе

тики - статистичної методології як сукупністю прийомів і методів, в певній мірі інваріантних до конкретного змісту використовуваних статистичних даних про її предмет і метод, законі великих чисел, статистичному спостереженні, угрупованнях, узагальнюючих показниках і статистичному аналізі. Освоєння цих питань розширює кругозір, допомагає глибше ори-ентіроваться в складних соціально-економічних і правових явищах і процесах і сприяє, як показує досвід, кращому засвоєнню студентами-правознавцями багатьох юридичних дисциплін.

Статистика має величезне значення: кримінологічне, кримінально-правове, кримінально-процесуальне, пенітенціарна, криміналістичне, адміністративно-правове. Жодна з цих наук не може плідно розвиватися поза даних як кримінальної, так і інших галузей правової статистики. Відповідні її показники потрібні фахівцям за адміністративним, громадян-ському, податкового, трудового та інших галузей права, судовим психіатрам і юридичним психологам. Без використання даних правової статистики немислимо вдосконалення діяль-ності правоохоронних органів - судів, прокуратури, органів юстиції та внутрішніх справ, адвокатури.

Особливе значення глибоке вивчення правової статистики як наукової дисципліни придбало в даний час у зв'язку з виключенням її даних з числа державних таємниць, зняттям обмежень Під на їх публікацію. Це відкриває нові можливості для правознавців та представників інших гуманітарних наук, які вивчають негативні, аморальні, злочинні прояви громадської жиз-ні, мають масовий характер, і відіграє важливу роль у державній діяльності, пов'язаної із застосуванням юридичних заходів впливу (примусу і стягнення, що регламентуються законом) , попередження та профілактики правопорушень.

Статистика злочинності свідчить, що протягом останніх років в Росії зберігається складна криміногенна ситуація, що характеризується інтенсивною криміналізацією суспільства, яка поширюється навіть на ті суспільні та економічні інститути, які до недавнього часу вважалися надійно захищеними від неї (фінансова, правоохоронна, зовнішньоекономічна діяльність та ін ).

За порівняно нетривалий в історичному плані період зростання злочинності перетворився в одну з найбільш гострих

Передмова

державних проблем, придбав загальнонаціональне значення. Моніторингові опитування громадської думки практично повсюдно підтверджують той факт, що зростаюче біс-покойство населення за свою особисту безпеку, життя і здоров'я близьких, збереження майна стає найважливішим чинником, що провокує стан нестабільності в масовій свідомості. І якщо мати на увазі не менш поширені і небезпечні посягання на інші цінності, блага, інтереси, суспільні відносини в області громадського порядку та загально-жавної безпеки, навколишнього середовища, у сфері комп'ютерної інформації, порядку управління та ін, то можна переконатися, що цей процес вже реально загрожує соціально-економічному розвитку та внутрішньої безпеки країни.

Ця обставина обумовлює необхідність пошуку та задіяння всіх резервів ефективного соціального контролю над злочинністю. Істотний потенціал у цьому напрямі містить статистичний метод, зокрема правова статистика.

В епоху гласності, побудови правової держави призначення правової статистики - не тільки інформувати суспільство про дійсний стан справ у сфері контролю над злочинністю, але і виявляти зв'язки і взаємозалежність правопорушень з політичним, соціально-економічним, моральним становищем в країні, рівнем її розвитку. А це можливо лише на основі сумлінного освоєння всього арсеналу методів і прийомів статистичної методології.

У підручнику в тій чи іншій мірі висвітлюються всі елементи предмета правової статистики - теорія, історія і техніка, що в сукупності можна назвати статистичної культурою.

Завдання вивчення теорії правової статистики. В результаті вивчення теорії правової статистики студенти повинні оволодіти знаннями загальних основ статистичної науки і загальними навичками проведення статистичного дослідження правових явищ. Виходячи з цього зміст підручника орієнтовано на те, щоб дати студентам - майбутнім юристам необхідні знання в області теорії правової статистики. Крім того, цей підручник допоможе всім, хто займається збором і обробкою даних про масові суспільно-економічних, соціальних, правових явищах і процесах, в практичній організації статистичної роботи; озброїть їх мінімумом теоретичних знань і практичних рекомендацій для аналізу статистичних матеПредісловіе

ріалів. Важлива задача, яку також ставив перед собою автор при підготовці підручника, - сприяти підвищенню «статистичної культури», розвиткові «статистичного мислення», глибшого розуміння юристами-практиками (зокрема, співробітниками органів охорони правопорядку) значення статистики як ефективного методу соціального пізнання. У підручнику показуються шляхи використання матеріалів аналізу в юриспруденції як сукупності юридичних наук і практичної діяльності.

Студент повинен знати: наукові принципи організації статистичних служб системи Держкомстату Росії і правоохоронних органів, їх сучасну організацію; принципи та методи організації збору статистичних даних про правопорушення і діяльності органів охорони порядку з контролю за ними; принципи та методи обробки результатів статистичного спостереження (його матеріалів) ; сутність узагальнюючих показників - абсолютних статистичних величин, середніх, інших видів відносних величин, показників варіації, динаміки, взаємозв'язку, основи аналізу статистичних даних.

Студент повинен вміти: організовувати і проводити суцільне і несуцільне спостереження правових явищ; будувати різноманітні статистичні таблиці; обчислювати різні статистичні показники (абсолютні та відносні, середні, показники варіації, показники тісноти зв'язку); аналізувати статистичні дані про правопорушення, соціальному контролі над ними і формулювати висновки і пропозиції, що випливають з аналізу даних.

Структура підручника відповідає двом основним функціям, які виконує статистика як наука: описової (дескриптивна - описова статистика) і пояснюючої (аналітична статистика).

У першому розділі «Введення в теорію правової статистики» розкриваються сутність статистики як науки і роду практичної діяльності; особливості статистичної методології; предмет і розділи правової статистики як галузі соціальної статистики; основні поняття і категорії статистичної науки; короткі відомості з історії статистики взагалі і правової в Зокрема і її сучасна організація в Російській Федерації.

У другому розділі «Описова статистика» викладаються основні питання теорії правової статистики: методи збору ста-

Передмова

статистично інформації (програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження); методи статистичних угруповань і таблиць, графічний метод зображення статистичних даних, метод відносних і середніх величин, їх сутність, наукове значення і межі практичного застосування в соціально-правових дослідженнях; методологія обчислення показників і використання їх в аналізі соціально-правових явищ.

У третьому розділі «Аналітична статистика» висвітлюються наукові основи статистичного аналізу даних правової статистики - закон великих чисел; вибірковий метод та його значення в проведенні кримінологічних досліджень; методи і показники структури, зв'язку, взаємозалежності і змін у часі соціально-правових явищ; індекси.

Одна з істотних особливостей предмета правової статистики як навчальної дисципліни полягає в її міждисциплінарному характері. В ній синтезуються соціально-правові (фі-лософ, соціологія, юриспруденція) і природно-наукові (математика) знання. Однак гуманітаріям не слід турбуватися: характер книги припускає наявність у читача досить скромних математичних знань. Вивчення наукової дисципліни правової статистики орієнтоване на студента-правознавця, який володіє математикою в обсязі середньої школи.

Цей підручник дає уявлення про основні статистичних методах, їх можливості та межі застосування в-юридичній науці і практиці соціального контролю над правопорушеннями. Якщо студент-правознавець виявить бажання більш глибоко вивчити відповідні розділи загальної теорії або прикладної статистики, то в кінці кожного розділу для полегшення досягнення цієї мети пропонується список рекомендованої літератури. Ці списки складені на основі плюралістичного підходу до вибору джерел, поєднання новітніх робіт вітчизняних вчених різних шкіл і напрямів в галузі статистики взагалі і правової зокрема з творами дореволюційних російських правознавців і працями західних авторів. Вони покликані стимулювати у допитливих студентів прагнення до самостійного пошуку літератури та поглибленого вивчення окремих тем курсу, в тому числі і при написанні рефератів.

Підручник супроводжений авторською програмою курсу «Правова статистика» (Додаток 1).

10

Передмова

На даний підручник включені матеріали для здійснення тестового контролю. Важлива особливість тестування полягає в тому, що воно представляє можливість проводити суцільно-ної опитування всіх учнів за короткий час з різних проблем сьогодення курсу.

Тести мають також пізнавальне значення і можуть використовуватися студентами для самостійного вивчення окремих питань правової статистики.

За допомогою ключів, поміщених у підручнику (див. Додаток 2), викладачі можуть оперативно провести оцінку результатів тестування. Студенти, самостійно вивчають правову статистику, можуть використовувати ключі для самоконтролю після попереднього виконання тестів.

Крім того, підручник постачений вичерпними переліками статей КК РФ (за станом на 1 січня 1997 р. - див. Додаток 3), які мали за мету забезпечити використання науковими і практи-тичними працівниками в аналітичній роботі методу угруповань по найважливіших кримінально-правових, кримінально-процесуальним і кримінологічних значущих ознак.

Враховуючи досвід викладання курсу правової статистики на юридичному факультеті МДУ ім. М. В.Ломоносова, в Юридичному інституті МВС РФ, в інших вузах Москви, автор зробив все від не-го залежне для того, щоб максимально полегшити вивчення цієї наукової дисципліни шляхом елементарного викладу її математичних основ. За образним висловом видатного російського статистика А. А. Чупрова, надмірність математики у викладанні статистики може наплодити рід статистичних віртуозів-ковзанярів, які вірно і спритно виписують на гладкому льоду статистичних чисел хитромудрі математично елегантні фігури, але при цьому ні на крок не просуваються по шляху пізнання явищ, що складають предмет правового статістікі1.

У радянський час основним джерелом для вивчення даної наукової дисципліни був підручник «Радянська судова статистика», написаний заслуженим діячем науки РРФСР, доктором юридичних наук, професором С. С. Остроумова. Він витримав шість видань - в 1949, 1952, 1954, 1962, 1970 і 1976 рр..

Підручник Сергія Сергійовича Остроумова, видного ученого у області галузевої статистики, кримінології та судово-бух-

1 Див: Чупров А. А. Питання статистики. Избр. статті. М., 1960. С. 415.

Передмова

11

галтерського експертизи, - гідний зразок простого і дохідливого викладу складних питань теорії та практики судової статистики. На ньому виховане не одне покоління юристів - практиків і вчених. Але динамізм нашого часу, докорінні зміни економічного, соціального, політичного характеру, що сталися в суспільстві, вимагають нового осмислення проблем судової статистики, ототдвігая в розряд історичних пам'яток юридичної науки численні праці професора С. С. Остроумова.

Цей підручник - це спроба продовжити справу Учителя, незабутнього Сергія Сергійовича Остроумова, і актуалізувати науку правової статистики відповідно до вимог се-годняшній дня.

У передмові до останнього видання підручника «Радянська судова статистика» С. С. Остроумов висловив побажання замінити невдале і за формою, і за змістом назву «судова ста-Тістик» на інше - «юридична (або правова) статистика», що охоплює кримінальну, цивільно-правову, адміністративно-правову, а також статистику прокурорського нагляду. Ця думка втілена в назві цього підручника - «Правова статистика». З точки зору змісту ця назва адекватно відображає масові явища і процеси суспільного життя - правопорушення і державні заходи соціального (правового) контролю над ними. Найбільш глибоко на сьогоднішній день розроблені проблеми кримінальної статистики. Проблеми ж цивільно-правової та адміністративно-правової статистики поки ще чекають своїх дослідників - цивілістів і административистов.


Получите за 15 минут консультацию юриста!