В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Лекції по страховому праву України

Авторы: Уралова Ю. П.
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 99

Формат файла: doc


Краткое описание:

Уралова Ю. П.

Лекції по страховому праву України

Для запобігання раптово виниклих додаткових матері-альних витрат людьми в процесі еволюційного розвитку суспільства створений правовий механізм, що дозволяє покласти дані витрати на третіх осіб. Носієм ризику щодо відновлення порушених майнових та особистих благ, що виникли в результаті випадкових і непередбачуваних подій, стає третя особа, що спеціалізується «на покупку даних ризиків» за певну плату і за певних, заздалегідь розрахованих економічних нормативах і показниках, що дозволяють покривати виникли випадкові збитки у будь час і в заздалегідь обумовлених сумах. Правовий регулятор даних відносин в суспільстві - інститут страхування.

Страхове право в Україні сукупність правових норм, які регулюють порядок здійснення страхової діяльності в Україні. В Україні страхове право не є самостійною галуззю права, оскільки відсутні властиві тільки йому предмет і метод регулювання суспільних відносин. Також до предмета страхового права можна віднести сукупність правових норм, що регулюють страхові правовідносини між суб'єктами цих правовідносин з приводу страхового захисту майнових інтересів страхувальника у зв'язку з настанням страхових випадків. Страхове право регулює відносини не тільки прямого страхування, перестрахування, фінансової діяльності, пов'язаної з формуванням, розміщенням та обліком страхових резервів, їх управління, а також посередницьку діяльність у страхуванні (перестрахуванні), страхової експертизи та актуарних розрахунків.

У відповідності зі ст. 352 Господарського кодексу України страхування (як діяльність) являє собою - діяльність спеціально уповноважених державних організацій та суб'єктів господарювання (страховиків), пов'язана з наданням страхових послуг юридичним особам і громадянам (страхувальникам) щодо захисту майнових інтересів при настанні визначених законом або договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про страхування» страхування (як правовідносини) - вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб при настанні певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування йди чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!