В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о лишении родительских прав
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о лишении родительских прав

 

На данной странице Вы можете скачать бесплатно исковое заявление о лишении родительских прав.

Як скласти і подати в суд позовну заяву про позбавлення батьківських прав? Таке питання задають багато жінок, чиї колишні чоловіки не приймають ніякої участі в житті дитини. Вони не платять аліменти, не хочуть бачитися і спілкуватися з дитиною, вони не надають ніякої допомоги дітям. І адже не рідко такі батьки самі потім, у старості, хочуть отримати аліменти зі своїх дітей. Для того, щоб позбавити дитину від проблем в майбутньому, потрібно скласти і подати в суд позовну заяву про позбавлення батьківських прав недбайливого батька.

Що таке позбавлення батьківських прав?

Позбавлення батьківських прав — це позбавлення батьків права виховувати свою дитину. Позбавлення батьківських прав включає замкнений на спільне проживання дитини і позбавленого прав батьків, турботу про здоров'я дитини, її навчання, виховання і розвиток. 

Позбавлені батьківських прав громадяни, втрачають всі права, засновані на факті спорідненості з дітьми. Юридично вони вже не вважаються його батьками, нащадки дітей не будуть їх родичами. Такі батьки не вправі претендувати на спадщину, одержання утримання, позбавляються пільг і допомог, пов'язаних з наявністю дітей. 

Позбавити батьківських прав може тільки суд. Для цього складається і подається позовна заява про позбавлення батьківських прав. якщо у громадянина є кілька дітей, то позбавлення прав щодо одного з них не позбавляє прав стосовно інших. Тобто щодо кожної дитини потрібно своє рішення суду.

Хто має право подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав

Пред'явити позов про позбавлення батьківських прав може не кожен. Законом визначено, що правом звернення до суду користуються лише певні категорії громадян або державних органів.

По-перше, позовна заява про позбавлення батьківських прав може подати один з батьків дитини (мати або батько) щодо другого з батьків. В цьому випадку право подачі підтверджується самим фактом родинних відносин з дитиною. підтверджених відповідним записом у свідоцтві про народження. При цьому не має значення спільно або роздільно проживають батьки, з ким із них проживають діти, це право на подання позову про позбавлення батьківських прав ніяк не впливає.

По-друге, позивачем може виступити опікун або піклувальник дитини. Тут головне, щоб опіка і піклування були встановлені офіційно. Опікуни можуть бути, як родичами дітей, так і абсолютно сторонніми людьми. опікуни і піклувальники вправі просити позбавити батьківських прав як одного батька, так і обох. Тут хочеться відзначити, що бабуся і дідусь не мають права на подання позову про позбавлення батьківських прав без оформлення опікунства. 

По-третє, правом подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав мають спеціальні органи, які виступають на захист прав дітей (прокуратура, органи опіки і піклування, адміністрації притулків, дитячих будинків та спеціалізованих закладів для дітей). Саме в ці органи потрібно звертатися громадянам, якщо вони самі не мають права позбавити прав батьків на дітей, клопочучись про звернення до суду з позовною заявою.

Підстави для позбавлення батьківських прав

Підставами для позбавлення батьківських прав є:

ухилення від виконання батьківських обов'язків батьків;

злісне ухилення від сплати аліментів;

відмову забрати дитину з пологового будинку або спеціальної установи для дітей;

зловживання батьківськими правами;

жорстоке поводження з дітьми;

наявність хронічного алкоголізму або наркоманії;

вчинення умисного злочину проти життя чи здоров'я своїх дітей або проти життя або здоров'я чоловіка.

Це вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав. В тексті позовної заяви обов'язково повинно бути вказано одне або декілька з цих підстав. Крім того, потрібно докладно описати у чому полягають підстави стосовно до конкретного випадку, привести найбільш характерні приклади.

Складання позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Найскладніше в позбавленні батьківських прав — це почати цей процес. Не завжди зрозуміло з чого потрібно почати і як діяти. Навіть подолавши психологічний бар'єр, завжди виникають проблеми в обґрунтуванні своєї позиції, сумніви у правильності цих дій. Тому треба бути твердо впевненим, що без позбавлення батьківських прав ніяк не обійтися.

Почати процес позбавлення найкраще з відвідування органу опіки за місцем проживання. Інспектор вислухає, дасть рекомендації, окреслить перспективи справи. Маючи досвід у вирішенні таких ситуацій, він зможе порадити, як краще вчинити, які дії зробити і які докази потрібні в суді. Орган опіки обов'язково бере участь у розгляді таких справ, обстежує житлово-побутові умови, дає висновок про можливість позбавлення батьківських прав, тому потрібно відразу ж налагодити хороший контакт.

В тексті позовної заяви потрібно детально викласти сімейну ситуацію, описати коли відповідач проживав з дитиною, чому перестав спілкуватися, яку допомогу і коли чинив.

Потрібно описати ставлення дитини до цього процесу. Слід враховувати, що дитина старше 10 років буде обов'язково викликаний до суду і висловить там свою позицію з питання про можливість позбавлення батьківських прав. Тому потрібно заздалегідь підготувати дитину до цього, провести з ним бесіду і роз'яснити навіщо все це робиться.

Подання і розгляд позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Позов подається в районний суд за місцем проживання відповідача. При подачі позовної заяви про позбавлення батьківських прав держмито не сплачується, оскільки заява подається на захист прав неповнолітньої дитини.

У справах про позбавлення прав батька (чи матері) обов'язково бере участь представник органу опіки і піклування та прокурор. Іноді виникає питання: якщо відповідач проживає в іншому місті, який орган опіки та прокурора залучати до справи? Судова практика вказує, що необхідно залучати органи, що знаходяться в тому ж районі, що і суд. При необхідності суд може витребувати всі необхідні докази з органів опіки, які знаходяться за місцем проживання позивача. При необхідності допиту свідків або про витребування доказів, які перебувають в іншому районі, можна заявити суду клопотання про судовому дорученні.

При розгляді справи і винесенні рішення суд зобов'язаний вирішити питання, кому буде переданий дитина після позбавлення батьківських прав. Тому в позовній заяві позивача слід обґрунтувати свою позицію з цього питання. Дитина може бути передана другому з батьків, опікуну або органам опіки.

У підсумковому судовому рішенні вирішується питання про стягнення аліментів на утримання дитини. Позиція позивача про розмір аліментів та порядок стягнення також буде врахована судом.

Рекомендуємо при складанні позовної заяви про позбавлення батьківських прав суд дотримуватися загальних правил оформлення позовної заяви.


Получите за 15 минут консультацию юриста!