В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о взыскании алиментов на ребенка
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о взыскании алиментов на ребенка

 

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Потрібно скласти позовну заяву про стягнення аліментів на дитину або декількох дітей? Як правильно все оформити і подати документи в суд, зібрати необхідні докази? Як добитися винесення рішення суду на свою користь?

Здається, що це дуже складно, але, насправді, все вирішується. Потрібно тільки знати, як все зробити правильно, Скачать зразок позовної заяви про стягнення аліментів на дитину і виконати всі наші рекомендації. Скласти і подати позовну заяву на аліменти може кожен, це не складно.

Давайте розберемося в усьому разом.

 

Хто має право подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину

Правом на подання такого позову користуються батьки, опікуни, адміністрація дитячих закладів, державні органи, що діють в інтересах дитини. 

Якщо аліменти стягує батько або мати, обов'язковою умовою є їх спільне проживання з дітьми. Цей батько повинен утримувати дитину за свій рахунок, а утримання від іншого з батьків недостатньо або зовсім відсутній. При цьому не важливо разом проживають батьки або окремо, складаються в шлюбі або вже розлучилися. Тут головним буде саме відсутність матеріальної допомоги на утримання дітей.

Якщо дитина з якоїсь причини, залишився без піклування батьків, то правом на стягнення аліментів буде мати його опікун. Опікун повинен офіційно мати цей статус, що підтверджується документів з органів опіки. Якщо дитина живе у родичів або інших людей без оформлення опікунства, ці люди права на стягнення аліментів не мають, поки офіційно не стануть опікунами.

 

Які документи потрібно зібрати для подачі позовної заяви про стягнення аліментів на дитину

Для складання позовної заяви про стягнення аліментів потрібно мінімальну кількість документів. Найголовніший з них — це свідоцтво про народження дитини. Свідоцтво про народження підтверджує наявність батьків у дитини, право одного з них на пред'явлення вимог про аліменти і обов'язок другого на їх сплату.

Якщо батько дитини не вписаний в свідоцтво про народження або вписаний туди тільки за заявою матері (без його згоди), стягнути аліменти просто так не вийде. Спочатку потрібно буде встановити батьківство. Для цього оформляється інше позовну заяву. 

Опікунам, у додаток до свідоцтва про народження, необхідно додати документ про встановлення опіки. Якщо аліменти стягуються на кількох дітей, то додаються свідоцтва про народження на кожного.

Іншим документом, обов'язково прикладаються до позовної заяви про стягнення аліментів, є довідка житлових органів з місця проживання дитини. Цей документ підтверджує. що позивач і дитина проживають спільно, а дитина перебуває на утриманні цього батька.

Наступним документом, який додається до заяви на аліменти є свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу. Цей документ не такий обов'язковий, проте підтвердить доводи позивача про наявність або відсутність спільного проживання і допомоги з боку батьків, зобов'язаного виплачувати аліменти.

Буде добре, якщо при стягненні аліментів, позивач докладе довідку з місця роботи відповідача про розмір його заробітку за 1 рік. Це дозволить суду розрахувати держмито, що підлягає сплаті відповідачем та вказати дані про його місце роботи у виконавчому листі, що прискорить подальше стягнення аліментів.

Після складання позовної заяви зробіть його копію для відповідача. Це повний перелік документів, необхідний для стягнення аліментів на дитину або декількох дітей в судовому порядку. Однак ситуації можуть бути різними, якщо в тексті позовної заяви позивач згадує якісь інші обставини, він повинен буде докласти документи, що підтверджують власні доводи.

Всі документи додаються до позовної заяви у вигляді простих копій. Справжні документи потім потрібно буде представити в судове засідання.

 

Складання позовної заяви про стягнення аліментів

Для складання заяви скачайте зразок з нашого сайту. Заповніть його. При цьому можна вказати тільки ті дані, які наведені нами або довести свою позицію щодо стягнення аліментів до суду більш докладно. 

При складанні позовної заяви можна друкувати його на комп'ютері або записати від рук. Всі дані про себе, відповідача та дітей вносите повністю, без скорочень (особливо це стосується ПІБ та адресу проживання). Вкажіть адресу той, де фактично кожен проживає. За цими адресами суд надсилатиме судові повістки про виклик у судове засідання. По можливості вкажіть телефони, як свій, так і відповідача. Це допоможе суду повідомити все більш оперативно. 

При оформленні своїх вимог слід враховувати. що аліменти стягуються з моменту подачі позовної заяви про стягнення аліментів до суду. Можна просити про стягнення аліментів та за більший час однак для цього повинні бути дуже вагомі підстави. 

Позивач обов'язково повинен вказати розмір аліментів, що підлягають стягненню з відповідача. Розмір аліментів зазвичай визначається в частках до заробітку та інших доходів відповідача і записується у вигляді дробу: 1/4 частки від заробітку на одну дитину, 1/3 частка — на двох дітей і так далі.

Крім визначення розміру стягуваних аліментів в частках до заробітку, їх можна стягнути і в конкретній грошовій сумі. Для цього в законі встановлено певні умови.

В кінці позовної заяви обов'язково потрібно вказати дату його складання і поставити свій підпис.

Куди подавати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину

Всі позовні заяви про стягнення аліментів розглядаються тільки світовими суддями. Це їх підсудність. У районному суді такий позов не візьмуть. Подача позовної заяви про стягнення аліментів світового судді не залежить ні від місця проживання позивача і відповідача, ні від розміру стягуваних аліментів. Друге питання, яке потрібно вирішити при поданні позовної заяви, це вибрати світового суддю, який уповноважений розглядати цю справу. 

 

Як подати позовну заяву про стягнення аліментів

При подачі позовної заяви світового судді треба обов'язково зафіксувати факт його передачі. Можна прийти особисто в години прийому на ділянку світового судді і віддати позовна заява про стягнення аліментів під розпис на своєму примірнику (тобто. в цьому випадку потрібно принести з собою ще одну копію заяви). 

Другим варіантом подачі документів є напрямок їх поштою. При цьому слід оформити рекомендований лист з описом вкладення та повідомленням про вручення. У такому випадку у позивача на руках буде підтвердження того, що заяву прийнято на дільниці мирового судді.

Світовий суддя, після надходження позовної заяви буде вирішувати питання про його прийняття. Якщо все в порядку, позовну заяву буде прийнято, позивач отримає повідомлення про час і місце судового засідання щодо розгляду позовної заяви про стягнення аліментів на утримання дітей. 

Однак рішення про прийняття позову не завжди може вирішитися позитивно, в цьому випадку позивачу необхідно оперативно відреагувати на дії мирового судді.

 

Розгляд позовної заяви про стягнення аліментів на дітей

При розгляді справи суд з'ясовує, чи має позивач право стягнути аліменти, чи зобов'язаний відповідач їх виплачувати, чи отримує дитина необхідне утримання від батьків і визначає розмір цього змісту.

Розгляд справи закінчується винесенням рішення. Таким рішенням суд стягує аліменти або відмовляє у задоволенні вимог. Якщо особам, які беруть участь у справі, не зрозумілі висновки суду і вони хочуть ознайомитися з доводами суду, потрібно подати відповідну заяву.

При незгоді з рішенням суду сторони мають право його оскаржити.

Рішення суду за позовом про стягнення аліментів вступає в законну силу і підлягає виконанню через 1 місяць після його винесення, якщо не було скарги. А у випадку апеляційного оскарження рішення ступає з моменту розгляду апеляційною інстанцією.

Після вступу рішення в законну силу потрібно отримати виконавчий лист і пред'явити його в службу судових приставів або вирішити питання про стягнення аліментів іншим способом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!