В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України.

Коментар статті Конституції:

Визначення в Конституції України дня її прийняття державним святом є закономірним наслідком конституційного процесу, що відбувався в Україні з часу набуття нею незалежності. Ця Конституція за-кріпила і юридично ствердила історичний факт існування держави Україна, реальне здійснення україн-ською нацією, всім Українським народом права на самовизначення у відповідності з його суверенною волею, створення національної незалежної і суверенної держави як держави демократичної, соціальної і правової.

З прийняттям Конституції 28 червня 1996 р. завершився процес становлення і юридичного оформ-лення Української держави. Перед Українським народом і міжнародним співтовариством було чітко ви-значено, що Україна є державою, яка найвищою соціальною цінністю визнає людину, гарантує її невід'ємні права і свободи, забезпечує принцип народовладдя, спрямовує свою діяльність на забезпечення національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з іншими державами на основі поваги до норм міжнародного права. Конституція проголосила основні засади дер-жавного буття і громадянського суспільства, демократичну організацію державної влади, єдиним джерелом якої визнана суверенна влада народу.

Історичне значення Конституції для державотворення в Україні, набуття Українським народом статусу державної нації зумовлює визначення Дня Конституції України державним святом. Таке конституційне положення зобов'язує державу офіційно відзначати цей день як визначну подію в житті Українського народу, що потребує відповідних державних заходів по організації свята.

З прийняттям Конституції України ст. 73 Кодексу законів про працю доповнена положенням, що День Конституції України є святковим днем. Якщо цей день, як і інші визначені законом свята, збігається з вихідним днем (суботою чи неділею), то вихідним є і наступний за ним день (ст. 67 КЗпП).


Получите за 15 минут консультацию юриста!