В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

1. Об'єктом податку визнаються обставини, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку. Наприклад, отримання доходу фізичною особою є обставиною для виникнення у неї обов'язку щодо сплати податку на доходи фізичних осіб.

В історії податкового права називають різноманітні об'єкти оподаткування. На різних етапах розвитку суспільства, в залежності від потреб та пріоритетів у державі визначались різні об'єкти оподаткування: 1) особа (подушний податок); 2) предмети споживання; 3) окремі джерела отримання доходу; 4) майно платника; 5) загальний дохід платника тощо.

2. Коментована стаття містить перелік видів об'єктів, з якими Податковий кодекс України пов'язує виникнення податкового обов'язку по сплаті того чи іншого виду податку. Вказаний перелік не є вичерпним, про що наголошує законодавець. Тобто, названі в статті об'єкти оподаткування складають лише частину із загальної сукупності тих об'єктів, що перераховані в окремих розділах ПК, присвячених правовому регулюванню того чи іншого податку (збору).

В кожному розділі ПК, в якому врегульовано справляння окремого виду податку (збору), є стаття, яка закріплює об'єкт конкретного податку (чи збору). Наприклад, в розділі IV "Податок на доходи фізичних осіб" міститься ст. 163 "Об'єкт оподаткування", в якій розкрито об'єкт оподаткування податку на доходи фізичних осіб.

В коментованій статті до об'єкта оподаткування законодавець зокрема відносить: майно, товари, дохід (прибуток) або його частину, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг).

3. При визначенні поняття "майно" в пп. 14.1.105 п. 14.1. ст. 14 ПК України вказується на його застосування у значенні, закріпленому в Цивільному кодексі України.

Майном відповідно до ст. 190 Цивільного кодексу України, як особливим об'єктом, вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та майнові обов'язки. Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки (ст. 179 ЦК України).

4. Товари - це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери, деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (пп. 14.1.244 ст. 14 ПК).

5. З метою оподаткування під доходом розуміють загальну суму доходів платника податку від усіх видів діяльності, отриманих (нарахованих) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами (пп. 14.1.56 п. 14.1 ст. 14 ПК).

При оподаткуванні виникає потреба розрізняти "дохід з джерелом походження з України" і "дохід, отриманий з джерела за межами України".

Дохід з джерелом його походження в Україні, відповідно до підпункту 14.1.54 пункту 14.1 статті 14 ПК, будь-який дохід, отриманий платником податку у тому числі від будь-яких видів діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді:

процентів, дивідендів, роялті та будь-яких інших пасивних (інвестиційних) доходів, сплачених резидентами України (відповідно до п. 1 розділу XIX "Прикінцеві положення" норма щодо оподаткування процентів набирає чинності з 1 січня 2015 року);

доходів від продажу рухомого та нерухомого майна;

спадщини, подарунків, виграшів, призів;

заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору;

доходів від зайняття підприємницькою та незалежною професійною діяльністю, інші доходи.

Доходом, отриманим з джерел за межами України, відповідно до підпункту 14.1.55 пункту 14.1 статті 14, є будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, доходи від продажу майна, розташованого за межами України; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних митним органам.

Якщо мова йде про оподаткування резидентів, то об'єктом виступає і "дохід з джерела походження з України", і "дохід, отриманий з джерела за межами України". Оподаткування нерезидентів здійснюється лише відносно "доходу з джерела походження з України".

6. Операції з постачання товарів (послуг) визначені як об'єкт оподаткування податком на додану вартість (див. ст. 185 ПК).

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

З метою застосування терміна "постачання товарів" електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром (поняття "постачання товарів" розкрито законодавцем в пп. 14.1.191 п.14.1 ст. 14 ПК).

Під постачанням послуг відповідно до пп. 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 ПК розуміють будь-яку операцію, що не є постачанням товарів, чи іншу операцію з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

7. Операції з реалізації товарів визначені як об'єкт оподаткування акцизним податком. Зокрема в ст. 213 ПК названо як об'єкт оподаткування операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції). Під реалізацією підакцизних товарів (продукції) законодавець розуміє будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини (див. пп. 14.1.212 п.14.1 ст. 14 ПК).

8. Як зазначалось вище, наведений у статті 22 перелік об'єктів оподаткування не є вичерпним. Так, в розділі V "Податок на додану вартість" серед об'єктів оподаткування названо : ввезення товарів (супутніх послуг) на митну територію України у митному режимі імпорту або реімпорту; вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту.


Получите за 15 минут консультацию юриста!