В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

1. В коментованій статті закріплено загальне визначення ставки податку без вказівки на її види чи характерні особливості цього елементу.

Відповідно до пп. 7.1.4 п. 7.1 ст. 7 ПК ставка податку є його обов'язковим елементом. Ставка податку - це розмір податкових нарахувань відносно одиниці, взятої за основу виміру бази оподаткування, у процентах чи абсолютній сумі (поняття "база оподаткування" розкрито в коментарі до ст. 23 ПК, а поняття "одиниця виміру бази оподаткування " - коментарі до ст. 24 ПК).

Види ставок розглядаються в статтях 26, 27 та 28 ПК (базова ставка податку; гранична ставка; абсолютна ставка; специфічна ставка; адвалорна ставка; відносна ставка).

Конкретні розміри ставок по загальнодержавним та місцевим податкам (зборам) закріплено в розділах ПК, в яких врегульовано справляння окремих видів податків.

2. В п. 4 Розділу XIX "Прикінцеві положення" перед Кабінетом Міністрів України поставлено завдання - щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради України законопроект щодо збільшення ставок податків, виражених в абсолютних значеннях, відносно: акцизного податку; збору за першу реєстрацію транспортного засобу; екологічного податку; плати за користування надрами для видобування корисних копалин; плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин; податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено; збору за користування радіочастотним ресурсом України; збору за спеціальне використання води; збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

3. Характеризуючи ставку податку в юридичній літературі відносно неї вживають такий термін, як "норма податкового обкладання".

В багатьох країнах світу, встановлюючи ставки податків, враховують висновки теорії французького вченого-економіста А. Леффера, який вивів теорію залежності суми податкових надходжень до бюджету від розміру ставки податку. Графік такої залежності отримав назву "крива Леффера".


Получите за 15 минут консультацию юриста!