В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

РОЗДІЛ IX. РЕНТНА ПЛАТА ЗА ТРАНСПОРТУВАННЯ НАФТИ І НАФТОПРОДУКТІВ МАГІСТРАЛЬНИМИ НАФТОПРОВОДАМИ ТА НАФТОПРОДУКТОПРОВОДАМИ, ТРАНЗИТНЕ ТРАНСПОРТУВАННЯ ТРУБОПРОВОДАМИ ПРИРОДНОГО ГАЗУ ТА АМІАКУ ТЕРИТОРІЄЮ УКРАЇНИ

Стаття 251. Платники рентної плати

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР

до статті 251 Податкового кодексу України

Відповідно до п. 9.1.7 ст. 9 ПКУ рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними трубопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України відноситься до загальнодержавних податків і зборів.

Згідно з коментованою статтею платниками рентної плати є суб'єкти господарювання, які експлуатують об'єкти магістральних трубопроводів та надають (організовують) послуги з транспортування (переміщення) вантажу трубопроводами України.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про нафту і газ" магістральний трубопровідний транспорт нафти і газу - технологічний комплекс - окремий трубопровід (або сукупність трубопроводів) та пов'язані з ним єдиним технологічним процесом об'єкти, за допомогою яких здійснюється постачання нафти і газу споживачам, включаючи транзитне постачання через територію України.

Згідно з п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" транспортування природного газу - господарська діяльність на ринку природного газу, що підлягає ліцензуванню і пов'язана з переміщенням природного газу трубопроводами з метою його подальшого зберігання, розподілу або доставки безпосередньо споживачам та замовникам, окрім транспортування внутрішньопромисловими трубопроводами (приєднаними мережами).

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом, транспортування природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родових трубопроводами та їх розподіл підлягають ліцензуванню. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України N 1698 від 14.11.2000 р. "Про затвердження переліку органів ліцензування" органом ліцензування зазначених видів господарської діяльності є Національна комісія регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ).

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з транспортування нафти магістральними трубопроводами затверджені постановою НКРЕ N 857 від 30.09.2005 р.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з транспортування нафтопродуктів магістральними трубопроводами затверджені постановою НКРЕ N 858 від 30.09.2005 р.

Постановою НКРЕ N 9 від 13.01.2010 р. затверджені Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з транспортування природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ трубопроводами.

Платником рентної плати за транзит природного газу територією України є уповноважений Кабінетом Міністрів України суб'єкт господарювання, який надає (організовує) послуги з його транзиту територією України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!