В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. До касаційної скарги мають право приєднатися особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки.

2. Заява про приєднання до касаційної скарги може бути подана протягом десяти днів з дня одержання копії касаційної скарги.

3. За подання заяви про приєднання до касаційної скарги судовий збір не сплачується.



Коментар:

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. До касаційної скарги мають право приєднатися особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, заява про приєднання до каса-ційної скарги може бути подана протягом десяти днів з дня одержання копії касаційної скарги.

Відповідно до ч. З статті, що коментується, за подання заяви про приєднання до касаційної скарги судовий збір не сплачується.

Як було зазначено, відповідно до ч. 1 статті, що коментується, особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Такими особами можуть бути треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (див. коментар до ст. 35 ЦПК). У ч. 1 статті, що коментується, не передбачено положення про право співучасників приєднатись до касаційної скарги, поданої особою, спільно з якою вони виступають. Уявляється, що співучасники можуть приєднатись до касаційної скарги, поданої особою, спільно з якою вони виступають, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 32 ЦПК процесуальна співучасть допускається, якщо (див. коментар до ч. 2 ст. 32 ЦПК):

1) предметом спору є спільні права чи обов'язки кількох позивачів або від-повідачів;

2) права і обов'язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави;

3) предметом спору є однорідні права і обов'язки (див. коментар до ч. 2 ст. 32 ЦПК).

У ст. 326 ЦПК 1963 р. було прямо передбачено право співучасників приєд-натись до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступають. У ч. 1 ст. 329 чинного ЦПК це положення прямо не передбачено, але воно випливає із змісту ст. 32 ЦПК. Частина 1 ст. 329 ЦПК також передбачає, що до касаційної скарги мають право приєднатися особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки. Це положення ч. 1 ст. 329 ЦПК викликає заперечення. Особи, які не брали участі у справі, не мають спільних прав і обов'язків з особою, яка подала касаційну скаргу. Тому вони не мають права приєднатися до касаційної скарги, поданої однією з тих осіб, яка має право на подання скарги. Ці особи відповідно до ч. 1 ст. 324 ЦПК можуть самостійно подати касаційну скаргу на рішення і ухвали суду першої інстанції, якщо їх апеляційна скарга була розглянута апеляційним судом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!