В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Ситуації, коли виникають аліментні зобов'язання — складні і багатогранні. Крім утримання на дітей, доводиться підтримувати батьків, колишніх чоловіка чи дружину. У кожному випадку закон окремо закріплює умови, процедуру стягнення, розмір фінансової допомоги.

Законодавчо обмежена стягнення аліментів у твердій грошовій сумі. При бажанні захистити майнові інтереси членів сім'ї, знадобляться юридичні знання. Юристи сайту допоможуть вам дізнатися, коли застосовується і як оформити єдиний щомісячний платіж замість відсотків від заробітку.

ПОДАТИ НА АЛІМЕНТИ У ТВЕРДІЙ ГРОШОВІЙ ВАЛЮТІ – СІМ ПРИЧИН ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПРОФЕСІОНАЛА

В ході консультації грамотні адвокати допоможуть вам знайти відповіді на найпоширеніші питання про підтримку близьких родичів:

1. Кому встановлюється тверда сума грошового утримання?

Сімейне законодавство України встановлює категорії родичів, яким покладено конкретний розмір щомісячної допомоги:

Чоловікові, дружині, колишнім дружинам.

Братам і сестрам, бабусям і дідусям, вихователям, вітчиму й мачусі.

Дітям (при встановлених законом обставин).

Юрист пояснить вам умови стягнення аліментів у твердій грошовій сумі при призначенні фінансової підтримки членам сім'ї. З допомогою цих знань ви захистите майнові інтереси себе і близьких родичів.

2. В якому порядку стягується твердий розмір фінансової допомоги?

Відповідно до законодавства України грошова підтримка родичам встановлюється двома способами:

За угодою. Законодавчо заборонено обмеження прав одержувача допомоги шляхом встановлення договірного режиму її виплати. Якщо батьки визначають свої аліментні зобов'язання перед дітьми, вони не вправі зменшити суму утримання, яка покладена малюкам за законом.

В судовому порядку. При небажанні людини фінансово допомагати близьким родичам, вони вправі стягнути таку допомогу через суд. Професійна юридична консультація допоможе дізнатися, коли судове рішення встановлює розмір та порядок стягнення аліментних зобов'язань. Ці знання дозволять вам врегулювати ситуацію в добровільному порядку, захистити інтереси членів сім'ї, коли без судового розгляду не обійтися.

3. Які підстави стягнення конкретної розміру підтримки на дітей через суд?

Закон встановлює судове стягнення грошового утримання дітям у відсотковому співвідношенні до батьківських доходів (25% від зарплати сплачується на одного, 30% – на двох, 50% – на трьох і більше малюків). Але законодавчо закріплені обставини, при яких суд встановлює аліменти на дитину у твердій грошовій сумі:

У людини, з якого стягується грошова підтримка дітям, дохід постійно змінюється, або він носить не постійний характер.

Коли зарплата в продуктовому і речовому вираженні, або грошовими знаками іншої держави.

Якщо у платника грошової допомоги відсутній офіційний джерело доходів.

У ситуаціях, коли складно стягнути відсоток, дохід не зафіксовано.

Коли процентне співвідношення зобов'язання до зарплати порушує законні права сторони зобов'язання.

Крім цього, суд вправі встановити стягнення фінансового змісту на дитину і у відсотках від зарплати, в конкретній сумі. Адвокат вивчить конкретні обставини витребування допомоги і розповість, як просити суд про конкретну суму виконання аліментних зобов'язань. Це дозволить захистити інтереси дітей, і створити малюкові оптимальні умови життя.

4. Як визначається обсяг грошової підтримки?

У ситуації судового визначення аліментів на тверду грошову суму, суд встановлює фінансовий стан сторін зобов'язання. Крім цього на розмір допомоги впливають будь-які обставини, які заслуговують на увагу суду. До них відноситься:

Стан здоров'я платника і одержувача підтримки.

Наявність у людини, що сплачує зміст, утриманців, непрацездатних членів сім'ї.

Працездатність родича, якому належить зміст.

Особливу увагу закон приділяє захисту інтересів дітей. Виділяється два аспекти встановлення матеріальної допомоги від батьків:

Визначаючи розмір утримання, суд враховує рівень життя малюка до його виникнення права на утримання. Сюди включається: відвідування платних освітніх установ, закладів додаткової освіти (секції, гуртки).

Законодавче закріплення ситуації, коли в сім'ї двоє дітей і при розлученні з кожним з них залишився дитина. У такому разі суд призначає аліменти для менш заможного батька. Це зрівняє рівень забезпеченості обох малюків.

Юрист допоможе зібрати докази для підтвердження обставин, які вплинуть на розмір матеріальної підтримки. З допомогою цих знань ви вистоїте майнові права близьких людей.

5. Чи можна змінити розмір щомісячного платежу?

Як встановлює закон, сума матеріальної підтримки змінюється при двох умовах:

Якщо тверда сума утримання встановлена судом, а не договором про аліментних зобов'язаннях.

Якщо змінилося фінансовий і сімейний статус платника допомоги.

Розглядаючи справу про зменшення або збільшення взаємодопомоги членів сім'ї, суд вправі врахувати майнові права протилежного боку аліментного відносини.

Адвокат пояснить вам ситуації, в яких людина, зобов'язаний виплачувати фінансову підтримку, отримує право на зміну аліментів, що дозволить грамотно захищати права на матеріальне утримання від членів сім'ї.

6. В яких випадках платник звільняється від виконання зобов'язання?

Закон закріплює обставини, при яких суд відмовляє позивачу при подачі позову на аліменти у твердій грошовій сумі. У ситуації отримання допомоги від колишнього чоловіка, чоловік або дружина позбавляються змісту, якщо вони випивають чи вживають наркотики, у шлюбі вони вели себе негідно, і в разі короткого строку сімейних відносин.

Правило про звільнення від обов'язку надання фінансової підтримки не діє при виконанні аліментних зобов'язань стосовно дітей. Юрист розповість, як довести відсутність права на отримання матеріальної допомоги від чоловіка. Це допоможе уникнути зловживання правами колишнього чоловіка або дружини після розірвання шлюбу.

7. За яких обставин припиняється сплата аліментів?

Як встановлює закон аліментні відносини припиняються:

Після закінчення терміну дії угоди про виплату утримання.

Після смерті людини, яка сплачує або одержує підтримку.

Після досягнення малюком вісімнадцятирічного віку.

При передачі дитини в прийомну сім'ю.

У ситуації судового відновлення здатності до праці і припинення нуждаемости родича, який отримує підтримку.

При реєстрації колишнім чоловіком, отримують зміст, нового шлюбу.

Адвокат пояснить вам умови припинення обов'язку сплачувати матеріальну допомогу, що допоможе вам захистити матеріальні права себе та членів сім'ї.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ НА САЙТ 

Стягнення аліментів – процес складний, що вимагає знань законів і судової практики. Професіонали порталу допоможуть вам захистити себе при отриманні прав на матеріальну допомогу близьких родичів. Звернення до нас — спосіб захистити майнові інтереси і уникнути непотрібних сварок і образ сім'ї.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!