В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

В останні роки банківські кредити стали популярним інструментом для вирішення різних проблем - купуються побутові прилади, ділянки, квартири, використовуються в комерції. Але якщо зобов'язання вчасно не виконуються, банки можуть продати спеціальним конторам борги, які спеціалізуються на поверненні коштів кредитним організаціям. Оскільки це поширене явище розглянемо питання, як правильно розмовляти з колекторами по телефону.

У разової затримці платежу нічого страшного немає - будуть невеликі штрафні санкції у вигляді нарахування пені, зіпсується кредитна історія. Але якщо ви перестали обслуговувати свій борг на тривалий час, варто підготуватися до серйозних випробувань. Коли не знаєте, як правильно спілкуватися з колекторами, як відстояти свої права, звертайтеся до наших юристів, які допоможуть порадою і справою.

Співробітники цих організацій налякали практично всю країну і тримають в страху мільйони людей, які мають проблеми з платежами. Основною зброєю є погрози по телефону. Чинять психологічний тиск на боржника, надзвонюючи йому кілька разів протягом доби. Як розмовляти з колекторами по телефону, де шукати допомоги і куди скаржитися? Наші адвокати радять в такій ситуації дотримуватися певних правил.

ЯК СПІЛКУВАТИСЯ З КОЛЕКТОРАМИ: ПОРАДИ ЮРИСТА

1. Зберігайте холоднокровність, не піддавайтеся на провокації.

Основне завдання дзвонять - вивести вас зі стану рівноваги, посіяти страх, сумніви, емоційно задавити, змусити підкорятися. Важливо знати, що колектори по закону не мають жодних повноважень - заарештовувати майно, вимагати грошові кошти, застосовуючи насильство, посадити у в'язницю, здійснювати інші протиправні дії.

Тому поради юриста щодо нав'язливих дзвінків однозначні - уникати підвищених тонів, образ, інших проявів непотрібних емоцій. Це буде проявом слабкості, вразливості. Відчувши це, стягувачі почнуть докучати з подвоєною енергією.

2. Слід показати свою обізнаність у правових питаннях, тому ввічливо попросіть надати дані:

про себе - повністю прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, місце роботи, займана посада;

назва установи, в чиїх інтересах він працює;

подробиці банківського угоди (сума позики і заборгованості);

копія договору з кредитною організацією про отримання прав на ваш борг.

Як правильно спілкуватися з колекторами по телефону, якщо вони загрожують? Рада наших юристів - розмовляти треба впевнено, спокійно і з гідністю. У разі загроз можете сміливо писати заяву в правоохоронні органи або звернутися до наших фахівців. Адвокати навчать вас як правильно розмовляти з колекторами по телефону - анонімні дзвінки з вимогою грошових коштів, однозначно, розцінюються, як вимагання.

3. Питання, як розмовляти з колекторами по телефону може бути вирішене за допомогою записуючих пристроїв.

Якщо зуміти записати весь розмова з погрозами на диктофон, це стане доказовою базою, що свідчить про неправомірність дій. Самі колектори чудово про це знають.

Треба поставити їх до відома, що розмова записується. Відразу стануть ввічливими. При перших ознаках залякування негайно припиняйте розмову і звертайтеся в поліцію. Подати скаргу можна УБЕЗ і прокуратуру (вимагання), НАПКА (образи, погрози).

4. Як розмовляти з колекторами по телефону, якщо вони почнуть апелювати положеннями законодавчих актів (невиконання зобов'язань, шахрайство, зловживання довірою).

Довести, що громадянин спеціально ухиляється від боргу за кредитом практично неможливо, а якщо він хоча б кілька разів здійснював платежі, це вже не шахрайство.

5. Остерігайтеся давати будь-які відомості про себе та своїх близьких - адреса підприємства, де працюєте, розмір заробітної плати, наявність нерухомості, іншого майна.

Такого роду інформація може стати інструментом шантажу, залякування.

Необхідно знати:

дзвонити з приводу боргу співробітники агентства можуть тільки з 7 ранку до 11 вечора.

нав'язливі, часто повторювані дзвінки закон розцінює, як переслідування;

дзвінки на роботу з юридичної точки зору можна розцінювати як незаконний доступ до особистої інформації.

6. Як правильно спілкуватися з колекторами, якщо вони приїхали до вас додому?

В першу чергу перевірити документи. Можна знімати розмову з допомогою відеокамери, записувати на диктофон. Якщо ніяких документів не представлено, можна сміливо викликати співробітників правопорядку. Їх дії можна трактувати як самоуправство, вимагання, перевищення посадових повноважень.

Якщо починають загрожувати "включенням лічильника", можна налякати зверненням до суду. Агентство не кредитна організація, нараховувати штрафи, пені не мають права. Іноді вони самі намагаються лякати боржника поліцією, прокуратурою. У цих організацій претензії до вас можуть з'явитися тільки після відповідного рішення суду. І, нарешті, не ставимо ніяких підписів.

7. Ще один важливий рада юриста, як правильно спілкуватися з колекторами.

Ви маєте повне право не відкривати двері - за законом житло громадянина недоторканно. Якщо вони діють в рамках законодавства України, розмовляють ввічливо, можете спробувати вирішити проблему мирним шляхом.

Як правило, організації, що займаються збиранням боргів, купують ваш борг за 10% від суми заборгованості. Це означає, що є вірогідність укладення договору про списання половини боргу. Для них це теж вигідно (краще 50%, ніж зовсім нічого).

Існує ще ряд нюансів, юридичних тонкощів, здатних звести ваші проблеми до мінімуму. Якщо ви відчуваєте себе невпевнено, не знаєте як правильно розмовляти з колекторами по телефону, боїтеся можливих наслідків, звертайтеся до наших досвідчених адвокатів або отримаєте безкоштовну консультацію на сайті.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!