В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Життєвих ситуацій, коли постає питання, як переоформити кредит на іншу людину — буває багато. Нерідкі випадки, коли позичальник відчуває потребу в грошах і не виплачує позику, а родич готовий взяти на себе боргове навантаження. Таке зустрічається при перепродажу автомобіля, купленого в кредит, коли у покупця не вистачає коштів, і він хоче взяти кредит на себе.

Сама процедура переведення кредиту проста і проводиться в короткі терміни. Про те, як переоформити кредит на іншу людину, поділяться фахівці сайту.

5 КРОКІВ ЩОДО ПЕРЕОФОРМЛЕННЯ КРЕДИТУ НА ІНШУ ОСОБУ

Якщо ви сумлінно виконували зобов'язання з погашення боргу, то банки неохоче йдуть на зміну позичальника, часто відмовляють йти на поступки. Інша справа, коли позика вважається проблемним. У цьому разі кредитор зацікавлений передати борг іншій людині — завжди йде назустріч позичальнику.

Перший крок: звертаємося в банк

Для початку зв'язуєтеся з кредитором і заповнюєте установлений бланк заяви. В ньому вказуєте:

свої дані;

інформацію про кредитному договорі;

залишок боргу;

повні відомості про нового боржника;

причину того, чому ви бажаєте взяти кредит на іншу людину, та обґрунтування.

Другий крок: здача пакету документів

Додатково прикладаєте документацію, що підтверджує серйозність і вмотивованість клопотання.

Якщо ви йдете на те, щоб взяти кредит на іншу людину у зв'язку з грошовими проблемами — уявляєте довідку з місця роботи або трудову книжку з відміткою про звільнення.

При поганому здоров'я, що не дозволяє працевлаштуватися, знадобиться медичний висновок.

Третій крок: перевірка потенційного боржника

Банк розглядає надійшла заява. Стандартний строк — 5 робочих днів. На цьому етапі кредитор перевіряє платоспроможність нового позичальника, для чого запитує папери про доходи, сімейний стан, наявність інших кредитів і т. д.

Четвертий крок: прийняття рішення

Якщо перевірка не викликала сумнівів у платоспроможності нового позичальника, то банк погоджується на те, щоб переоформити кредит за паспортом іншої людини і повідомляє про це колишнього позичальника.

П'ятий крок: підписання документів

Отримавши письмову згоду на те, що можна переоформити кредит на третя особа — прямуйте в банк. Тут ви підписуєте угоду про переведення боргу на нового позичальника: він отримує графік платежів, а ви — довідку про відсутність боргу.

ТОНКОЩІ ПЕРЕКЛАДУ

Кожен банк прагне отримати вигоду з будь-якої ситуації, тому приготуйтеся до того, що доведеться викласти чималеньку суму за переведення боргу. Кредитор може збільшити комісійний збір або процентну ставку за укладення нового договору. Тому завжди читайте документи, що дає менеджер банку, задавайте більше питань, які прояснять ситуацію.

ПРИЧИНИ ВІДМОВИ

Не дивуйтеся, якщо кредитор відмовить, він має на це повне право. Підставою може бути наступне:

низький дохід потенційного позичальника;

погана кредитна історія;

наявність судимостей;

неліквідний заставу.

Так як згода банку на перевод боргу носить добровільний характер, оскаржити відмовний рішення кредитора в суді — не вийде. Тому доведеться шукати інші варіанти врегулювання проблемного питання.

ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ

Не впадайте у відчай, почувши відмову кредитора на питання чи можна переоформити кредит на іншу людину. Ви вправі зробити наступні дії:

Оформити позику на третю особу в інший кредитної організації та отриманими грошима розплатитися з кредитором. Новий позичальник буде своїми силами виконувати фінансові зобов'язання "свіжому" позикою.

Видати іншій особі довіреність, завірену нотаріусом, на основі якої він буде здійснювати фактичне гасіння кредиту.

Домовитися з таким позичальником, щоб він у терміни, встановлені графіком платежів, передавав вам грошові кошти, якими ви будете розраховуватися з банком.

Цей варіант можливий при довірчих стосунках і хороший тим, що старий позичальник буде продовжувати залишатися на хорошому рахунку у банку.

В разі усної продажу вами кредитного автомобіля вимагати у покупця розписку, де вказати залишок боргу і термін повернення грошей. Як тільки він припинить платити, на підставі розписки можна стягнути борг через суд.

У разі виникнення інших проблемних ситуацій, зверніться за консультацією до фахівців сайту. Вам підкажуть, як необхідно діяти, щоб досягти бажаного результату.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!