В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Не згодні з підсумками податкової перевірки? Хочете оскаржити незаконне рішення? Як довести правоту? Вітчизняний підприємець має безліч точок дотику з податковою службою. Це здача декларацій, камеральний контроль, сплата податків тощо і не завжди залишається задоволений результатом взаємодії. Тільки знання своїх прав, про які докладніше розкажуть консультанти ресурсу допоможе захистити інтереси.

Закон дозволяє оскаржити будь-які рішення, дію (бездіяльність) фіскальних органів.

Весь масив податкових актів можна умовно поділити на 2 категорії:

Прийняті за підсумками перевірок щодо притягнення до відповідальності і виносяться в частині відмови у відшкодуванні ПДВ. Назвемо їх перевірочними.

Інші акти, що приймаються посадовою особою в ході інших заходів податкових органів. До них відносяться рішення про притягнення до відповідальності за невчасну здачу декларації. Позначимо їх як процесуальні.

Кожна категорія має свої особливості оскарження.

ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ: 6 ШЛЯХІВ УСУНЕННЯ ПРОБЛЕМИ

Кожен фіскальний акт має термін вступу в силу (1 місяць з дня вручення), тобто, по минованию цього часу він стає для платника податків обов'язковим до виконання. Перед тим, як йти до суду, треба провести оскарження рішення в адміністративному порядку. Почнемо з процедури оскарження перевірочних актів.

1 шлях. Апеляційна інстанція

До того, як закінчиться термін вступу податкового акта в юридичну силу, ви маєте право звернутися до апеляційної інстанції, яким іменується вищестоящий орган.

Підготуйте апеляційну скаргу, в якій вкажіть наступне:

особисті та контактні дані;

інформацію про оспорюваному акті;

найменування фіскальної служби, яка прийняла обжалуемый акт;

доводи і докази правоти платника податків;

конкретні вимоги.

Підкріпіть заяву доказової базою. Подається папір в той орган, який прийняв первісне рішення зі спірного питання.

За законом апеляційна інстанція протягом 1 місяця повинна прийняти одне з наступних рішень по скарзі: задовольнити, відмовити або прийняти нове.

2 шлях. Вищестоящий фіскальний орган

Якщо податковий акт вже вступив в силу, але роки не минуло, ви можете оскаржити його шляхом звернення в податковий орган, що стоїть вище в ієрархії.

Підготовка і порядок внесення скарги аналогічні вищеописаною процедурою. Вищестоящий орган зобов'язаний винести рішення по справі у вигляді задоволення заяви, відмови у клопотанні або прийняти новий.

3 шлях. Державна податкова служба

Не знайшовши правди в своєму регіоні, спробуйте щастя в центральному апараті. Зробити це можна протягом 3 місяців після того, як закінчено виробництво нижчестоячими інстанціями. Складіть заяву як зазначено вище і обґрунтуйте його достатніми доказами.

За минованию 1 місяця ФНС України зобов'язана відповісти на вашу скаргу. Вона може піти вам назустріч і скасувати незаконний акт, відмовити в задоволенні заяви або винести нове рішення по справі.

Якщо йдеться про оскарження рішення податкової служби, относимого до процесуальних актів, тут порядок інший.

4 шлях. Вищестояща податкова служба

Протягом 1 року після того, як ви дізналися про незаконні дії, ви можете оскаржити їх у фіскальний орган, що знаходиться у ієрархії вище. З тим, як складається скарга ви вже знайомі.

Протягом 1 місяця після надходження скарги податкова служба приймає рішення про задоволення заяви, відмову або виносить нове.

5 шлях. Федеральна податкова служба

Якщо ви незадоволені результатом справи, зверніться в ФНС України до закінчення 3 місяців.

6 шлях. Суд

Коли адміністративні ресурси вичерпані, остаточну крапку у спірному питанні поставить суд. Заява про оскарження рішень податкових органів подається в 3-місячний строк.

Підготуйте заяву в суд і вкажіть у ньому:

персональні дані;

відомості про оспорюваному акті (дії);

рішення наступних фіскальних органів;

підстави і докази правоти;

вимоги.

Оплатіть держмито і здайте матеріали в суд за місцем вашого проживання. Обов'язково прийміть участь у засіданнях, дайте свідчення і надайте докази в обґрунтування позиції.

Протягом 3 місяців (в складних випадках - 6 місяців) суддя винесе рішення про задоволення заяви повністю або в частині або відмову.

ЯК ВІДСТОЯТИ ПОЗИЦІЮ?

До того, як подати заяву про оскарження рішення податкової служби, потурбуйтесь про збір достатньої доказової бази.

Для цього приділіть пильну увагу на наступні обставини:

Законність проведення податкових заходів. Наприклад, перевірка здійснюється на підставі зведеного плану, що публікується на сайті Генеральної прокуратури, і розпорядження керівника органу, зареєстрованого органом правової статистики.

Правильність оформлення матеріалів фіскальних органів. Вся документація складається належним особою, у встановлені строки і вручається під розпис перевіряється особі.

Як правило, бланки документів містять вказівку на потрібні статті в законі, вивчивши які ви зможете дізнатися більше про проведених заходах.

Обґрунтованість претензій податкових служб. Вимоги, що пред'являються фіскали зобов'язані аргументувати конкретними положеннями федерального закону.

Дотримання часових періодів. На проведення кожного заходу податковим органам відводиться певний термін, порушення яких недопустиме.

Уважність до деталей і спостережливість дадуть хороші результати. Будь-які невідповідності і порушення фіскалів можуть бути використані в якості доказів у вищестоящих податкових службах і суді при оскарженні.

ХТО ПІДТРИМАЄ В СУПЕРЕЧЦІ?

Знання всього масиву нормативних актів фіскальної галузі і тонкощів процедур недоступною пересічному підприємцю, а самостійне освоєння займе багато дорогоцінного часу.

Податкове законодавство досить складно для розуміння обивателя, і до того ж швидко змінюється, тому вільно орієнтується в ньому тільки професіонал.

Фахівці порталу нададуть комплексну правову підтримку. З їх допомогою ви зможете:

провести юридичний аналіз ситуації;

виявити слабкі місця фіскальної позиції;

підготувати скаргу;

скласти позов;

зібрати необхідні докази;

аргументовано провести оскарження рішень у суді;

скасувати незаконні акти фіскалів;

зберегти гроші і репутацію сумлінного платника податків.

Незважаючи на безліч інструментів захисту, не тягніть з оскарженням незаконного акта фіскального органу. Цей той випадок, коли час грає проти вас. Чим раніше вдамося до юридичної допомоги, тим вище шанси на успіх.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!