В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Два рази в рік молодих людей лихоманить — йде заклик на військову службу. Але мало хто знає, що крім традиційної форми служіння, державою впроваджено альтернативне проходження військової служби. Хто має право на альтернативну цивільну службу (АГС)?

Як ним скористатися, що собою являє АГС — на ці та інші питання відповідатимуть консультанти ресурсу.

АГС — це своєрідна заміна військової служби, виражена в особливій формі трудової діяльності. Незважаючи на те, що федеральний закон, який затвердив альтернативну службу, був прийнятий 10 років тому, знають про неї небагато.

Роз'яснювальна робота не ведеться, інформації практично немає. Пояснюється це небажанням військових комісаріатів позбавлятися молодих людей на шкоду доведеного плану призовників. Але закон є, знати про нього треба всім.

Скористатися правом на АГС можуть окремі категорії громадян, про які детальніше ви дізнаєтеся нижче.

ЯК ПОТРАПИТИ НА АЛЬТЕРНАТИВНУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ: 7 ЗАПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

В чому суть АГС?

Під час АГС призовник буде працювати за однією з запропонованих йому професій і посад в організаціях охорони здоров'я, культури, оборони, зв'язку, транспорту і т. д. Список підприємств та перелік професій періодично оновлюється Минтрудом України. Приміром, призовник може зайняти посаду машиніста, стоматолога, логопеда, ліфтера тощо в залежності від наявної спеціалізації і кваліфікаційного рівня.

Хто має право на альтернативну службу?

Потенційними претендентами на АГС виступають українци, які:

Не можуть служити в класичній армії, оскільки це не відповідає внутрішнім переконанням або релігійним віруванням. Це можуть бути буддисти, пацифісти і т. д.

Є корінними представниками малих народів, провідних споконвіку особливий уклад життя в усіх сферах. Список таких народів затверджений Урядом України. До них відносяться: мансі, ненці, коряки, долганы і т. д.

Належність до тієї чи іншої групи громадян потребує доказування. Вищезазначені особи, які претендують на альтернативну військову службу, повинні укладатися у вікові рамки від 18 до 27 років і бути придатні до несення обов'язку.

Як подати заяву?

Українцi , які бажають пройти АГС, за півроку до призову подають заяву до військкомату. Клопотання має містити обґрунтування причини, по якій заявник просить заміни військової служби альтернативною цивільною, для чого прикладає:

детальну автобіографію;

службову характеристику (для трудящого);

навчальну характеристику (для учня);

інші документи, що підтверджують вмотивованість доводів.

При необхідності заявник вказує конкретних осіб, які можуть засвідчити його прихильність особливим ідеям і підстави, за яких військова служба в традиційній армії неможлива. Військкомат реєструє надійшло клопотання і видає відповідний талон.

Який порядок зарахування на АГС?

Процес зарахування призовника на альтернативну службу проходить в наступній послідовності:

Призовна комісія в особистій присутності заявника розглядає надійшло клопотання. Якщо звернення засноване на відданості вірі або інших переконань, то комісія вислуховує доводи особи, свідків, аналізує подані документи і відомості.

Термін розгляду заяви становить 1 місяць. Якщо призовна комісія вважатиме за потрібне запросити додаткову інформацію, цей строк продовжується ще на 1 місяць. Підсумки комісії у вигляді заміни військової служби альтернативною цивільною або відмови в АГС оформляються висновком, копію якої протягом 3 днів видається призовнику.

Особа, яка отримала позитивне рішення призовної комісії, проходить медичний огляд.

На цьому етапі перевіряється придатність особи до військової служби поряд з іншими призовниками.

Призовна комісія призначає місце і підприємство, приймає рішення про направлення призовника на альтернативне служіння.

Військкомат видає особі припис, згідно з яким він зобов'язаний з'явитися в призначене місце, облікову картку та квитки на проїзд.

Таким чином, проходження військової служби замінюється альтернативної, і призовник надалі трудиться на обраному підприємстві протягом усього терміну несення обов'язку.

Скільки часу займає альтернативна служба?

АГС за термінами перевищує армійську і триває 21 місяць. У цей час не включаються періоди, коли призовник не виходив на роботу, перебував у навчальному відпустці чи під вартою.

Коли можуть відмовити в АГС?

У задоволенні заяви відмовляють при наявності одного з наступного:

несвоєчасна подача клопотання;

недоведеність обставин, на які посилається заявник;

виявлення неправдивості поданої документації;

2-х кратна неявка на комісію;

ухилення від раніше поданого шансу на несення АГС.

Якщо заявнику відмовлено в альтернативному служінні, він спрямовується на звичайну військову службу.

Які переваги має АГС

Головний плюс альтернативної служби — захист інтересів призовника, несумісних з армійської середовищем і супутніми проблемами взаємин, притаманними їй. Привілеї надані і представників малих народів. Їм дається можливість продовжувати вести звичний уклад життя в тих організаціях, де вони займалися традиційним промислом і господарюванням до АГС. Поряд з цим, призовнику забезпечені соціальні гарантії, такі як:

включення строку альтернативної служби у трудовий стаж;

збереження житлової площі та місця роботи, які він займав до призову;

зарахування по закінченні служби на той курс, на якому він навчався;

медична допомога під час АГС;

заочна освіта в позаробочий час;

трудової відпустку не менше 1 разу на рік;

безоплатний проїзд під час служби.

Альтернативна служба має очевидні переваги, процедура зарахування нескладна, тому бажаючі можуть нею скористатися. Якщо у вас залишилися питання, надсилайте їх нам (юристи), відповідь надійде протягом години по засобам електронної пошти або дзвінка на телефон.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!