В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Можна розлучитися, якщо чоловік не прийшов у суд? Як бути, коли місцезнаходження чоловіка невідомо? Розривають шлюб, коли друга половина засуджена? Нерідкі ситуації, коли чоловік фізично відсутня в шлюборозлучної процедурою з певних особистих або об'єктивних обставин (при незгоді, виїзді, хвороби тощо). На питання, як провести розлучення без присутності чоловіка, дадуть докладну відповідь консультанти ресурсу.

Припинення шлюбних зв'язків здійснити двома шляхами:

Адміністративним, тобто, розлучення через ЗАГС без присутності чоловіка.

Судовим.

Застосування адміністративного способу допустимо, якщо обидва з подружжя мають намір розійтися полюбовно, не мають загальних неповнолітніх дітей і майнових домагань. За інших обставин без судового рішення не обійтися.

РОЗЛУЧЕННЯ ЧЕРЕЗ СУД АБО ЗАГС БЕЗ ПРИСУТНОСТІ ЧОЛОВІКА: 5 ЧАСТИХ ЗАПИТАНЬ ДО СІМЕЙНОГО ЮРИСТА

1. Розлучення в ЗАГСІ без присутності одного з подружжя

Якщо сімейна пара згодна мирно розійтися, то досить подачі спільної заяви до уповноваженого органу.

Коли хтось із них не має можливості особисто бути присутнім під час процедури, він має право уповноважити представника. Для цього виписується нотаріальна довіреність. З допомогою довіреної особи здійснюються необхідні дії і підписуються потрібні документи.

Таким чином, фізична відсутність кого-небудь із сімейної пари не перешкоджає тому, щоб розлучення через ЗАГС без присутності чоловіка здійснився.

2. Якщо чоловік невідомо де знаходиться?

Таке можливо, коли шлюбна пара кілька років разом не проживає, але офіційно зареєстрована. В такій ситуації людина, що бажає розлучитися, повинен вдатися до розлучення через суд без присутності чоловіка.

Заява позивача розглядається судом, що знаходиться за останнім місцем проживання відповідача. Якщо це невідомо, то матеріали надсилаються до суду, який функціонує за місцем знаходження активів зниклого дружина.

В обґрунтування позиції позивач прикладає наступні докази:

довідку про останнє місце проживання відповідача;

правовстановлюючої документації на об'єкти відповідача (земельну ділянку, будинок тощо);

підтвердження факту, що діти, які не досягли 18 років, проживають з позивачем.

Суд направить іншій стороні порядку на відомий адресу. У випадку 2-х кратної неявки відповідача розлучення через суд без присутності чоловіка буде здійснено під час третього засідання.

Отримавши на руки судове рішення, позивач реєструє розлучення в органі ЗАГСУ, який видає стороні свідоцтво про розірвання шлюбу.

3. Чоловік міститься у виправній колонії

В цьому випадку вид застосовуваної процедури і тривалість розірвання шлюбних відносин залежать від конкретного строку покарання. Якщо чоловік позбувся волі на строк до 3 років, то розлучення без згоди здійснює суд за заявою позивача.

Для ініціювання судового звернення будуть потрібні:

паспорт;

шлюбне свідоцтво;

метрики дітей;

виписка про тимчасове зняття засудженого з обліку;

судовий вирок.

Суд повідомляє іншу сторону про те, що на розгляд надійшло заяву про розлучення. При бажанні особа, яка перебуває у виправній установі, може уповноважити довірителя на представлення інтересів у суді, ознайомитися з матеріалами справи, подавати клопотання і т. д.

Особиста присутність засудженого на цивільному процесі виключено, таке допускається лише при участі в кримінальному провадженні.

Коли засуджений чоловік згоден на розлучення, часу на процедуру піде небагато. В іншому випадку розлучення без присутності в суді триватиме щонайменше три місяці.

Якщо чоловіка позбавили волі на більший термін, то можливий розлучення через ЗАГС без присутності чоловіка. Для цього дружина представляє наступне:

типове заяву;

паспорт;

судовий вирок.

Після закінчення 1 місяця видається документ про розірвання шлюбних відносин.

4. Коли чоловік недієздатним або безвісти відсутня?

Такі союзи розриваються адміністративним шляхом. Для цього другий чоловік пред'являє, крім стандартної документації, зазначеної вище, судовий акт про визнання особи недієздатною або безвісно відсутньою.

Факт наявності неповнолітніх дітей у такій ситуації, не перешкоджає розпаду сім'ї.

Протягом 3 днів орган ЗАГС ставить про це в популярність опікуна недієздатної особи. Якщо такої немає, то офіційним листом інформується орган опіки та піклування.

Якщо опікун або уповноважений орган не відповіли у відведений термін, то розлучення через ЗАГС без присутності чоловіка вважається таким, що відбувся.

Завершує бракоразводную процедуру виписка реєстраційного свідоцтва в органі ЗАГСУ.

5. Розлучення через суд без присутності чоловіка

Якщо чоловік, незважаючи на отримання офіційної повістки, в призначений час не з'явився, він ще раз повідомляється про наступному засіданні. Повторна неявка відповідача на процес тягне ухвалення заочного рішення.

Заочний акт анулюється у разі подання відповідної заяви відповідачем протягом 7 днів з дня отримання копії документа. Поважність причини вимагає пред'явлення достатніх доказів. Скасування заочного рішення тягне повторний процес. Якщо в цей раз відповідач знову буде ухилятися від явки, то розлучення через суд без присутності чоловіка буде вважатися законним.

Вступ судового акта в силу дає право йти в орган ЗАГСУ за свідченням, що підтверджує розлучення.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!