В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Державними органами опіка над дитиною суворо контролюється. Причина зрозуміла, діти – це незахищена категорія громадян. Під дію вимог закону потрапляють найближчі родичі. Бабусям (тіткам) доводиться доводити благонадійність і достатній матеріальний стан, коли інших альтернатив немає.

Як скоротити час на оформлення опіки над дитиною? Довести права, коли можна обійтися без офіційного рішення – часті питання до консультантів при встановленні піклування над неповнолітнім. Консультативну допомогу нададуть юристи.

ТОП-5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА ЩОДО ОПІКИ НАД ДИТИНОЮ

1. Коли необхідно офіційне рішення?

Опіка і піклування над неповнолітніми дітьми потрібні для встановлення законного представника їх інтересів. Це потрібно неповнолітнім, батьки відсутні або позбавлені батьківських прав. В іншому випадку, функції опікуна візьме на себе держава, а дитина буде вихований в дитячому будинку. Але офіційне рішення оформляють, коли відсутність батьків буде тимчасовим, а опікунами є найближчі родичі.

Чи потрібно оформляти опіку над дитиною? Один з популярних питань консультантів. Виходячи з тривалості перебування окремо від батьків, необхідності турботи про здоров'я малюка або вступу в навчальний заклад, юрист порадить, чи варто займатися отриманням офіційного рішення органів.

2. Скільки часу займе встановлення опіки над неповнолітнім?

Оформлення опіки над дитиною – це довгий процес. Займе від одного до декількох місяців. Але в деяких випадках рішення потрібно негайно. У такому випадку державні органи зазвичай йдуть назустріч і видають тимчасовий дозвіл (акт про попередню опіки або піклування). Воно діє один місяць (у виняткових випадках – два) з моменту видачі, і за цей термін ви збираєте пакет документів.

Юрист допоможе скласти документи в мінімальні терміни, або складе клопотання про продовження терміну їх збору.

3. Які потрібні документи на оформлення?

Опіка та піклування над дітьми будуть розглядатися при наданні наступного пакета інформації:

особисті дані заявника (паспорт, ІПН, пенсійне посвідчення, свідоцтво про шлюб, автобіографія);

заяву;

документи, що підтверджують рівень доходів заявника і його дружина;

довідка про відсутність судимості та результати медичного огляду;

підтвердження того, що у власності або у користуванні заявника є достатня за розмірами житлоплощу, довідка про реєстрацію і характеристика житлового приміщення;

згода повнолітніх членів сім'ї.

У заявників виникають труднощі у визначенні доходів або сумніви, чи є їх житлоплощу достатньою? Юрист проконсультує про вимоги щодо матеріального становища опікунів і піклувальників. Допоможе зібрати докази про отримувані доходи, перевірить документи на помилки.

4. Що робити, якщо органи опіки та піклування відмовили?

Відмова оскаржується виключно в судовому порядку. Тому майбутні опікуни часто звертаються до консультанта за допомогою заздалегідь. Юрист допоможе зібрати документи швидко і скласти їх таким чином, щоб зміцнити шанси на позитивну відповідь. Якщо ж ви вже отримали відмову, юрист візьме участь у суді.

5. Чим відрізняється безоплатна опіка і договір опіки?

Опіка та піклування над дітьми здійснюються в двох варіантах: безоплатне та оплатний. Безоплатна опіка над дитиною полягає, коли її встановлення є добровільним.

Договір складають за прийняття в сім'ю дитини, яка опинилася без піклування батьків. Опікуну належить винагорода за рахунок бюджету або третьої сторони. Він може заявити про заміну винагороди на можливість користуватися майном опікуваного, а державні органи вправі йому це дозволити.

Юрист докладно розповість ваші права і обов'язки, допоможе вибрати найкращий варіант договору, виходячи з ваших інтересів і опікуваного вами дитини.

Опіка та піклування – це такий випадок, коли краще обміркувати і скласти план дій відразу.

На сайті ви отримаєте письмову консультацію або при візиті в офіс – очну. Своєчасне звернення до юриста – це гарантія швидкого і легкого рішення в вашу користь.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!