В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Громадяни, у яких немає досвіду участі в судових засіданнях, заперечують, посилаючись на те, що укладення між сторонами договору попереджає проблему по поверненню заборгованості. Адже договір – гарант повернення грошових коштів. Але ця позиція не підтверджується, про що свідчить факт появи в судах величезного числа подібних справ; – стягнення боргів з юридичних осіб стало популярною їх категорією.

ТОП-5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

Не кожна фірма може грамотно побудувати бізнес, а накопичення зобов'язань веде до претензій і спорів. Найбільш поширені вимоги, за якими очікується стягнення боргу з юридичної особи за договором.

1. Що являє собою досудове стягнення боргу з юр. осіб?

Стягнення боргів з юридичних осіб в досудовий період відображається у наступних діях:

эффективый метод початку погашення боргу, результати якого оформляють шляхом угоди, – проведення переговорів;

претензійний порядок – якщо він передбачається в договорі, то є обов'язковим для сторін, або його може ініціювати кредитор (направлення претензії).

Досудовий етап по стягненню заборгованості являє собою спробу вирішення конфлікту без звернення до суду. Це відбувається шляхом реструктуризації заборгованості, підписання угоди про повернення грошей частинами – варіант, комфортний для двох сторін.

2. Як проводиться виставлення претензії?

Вона виставляється кредитором задолжавшему особі до звернення в суд з вимогою стягнути борг, оскільки ЦПК і АПК вимагають до заяви в суд додати документ, який підтверджує прагнення сторін врегулювати спір до суду.

У претензії обґрунтовується причина виникнення заборгованості, її розмір, розрахунок відсотків за використання чужих грошей відповідно до норм ГК або суму пені, позначену договором. У ній вказують терміни для добровільного погашення боргу. При ухиленні від зарахування грошей (часткового перерахування) в означений період, готують позов до суду.

3. Стягнення боргів з юридичних осіб у суді

Для початку потрібно дотримати правила підсудності. Так, у разі конфлікту між 2-ма юр особами, стягнення заборгованості буде розглядати арбітраж. Коли кредитором виступає бізнесмен, а спір пов'язаний з наявністю між ним і юр особою господарської діяльності, використовується підхід за аналогією.

А ось стягнення боргу з юридичної особи за договором, що здійснюють фізичні особи, знаходиться в компетенції судів загальної юрисдикції. Можливий варіант вирішення справи в третейському суді, але якщо його виконання буде примусовим, то виконавчий документ видає арбітраж.

4. Як скласти позов про стягнення боргу?

Початок судової стадії по стягненню заборгованості – це підготовка. Позовна заява визначає позицію заявника, містить вказівки на норми закону, до нього додають документацію, яка є основою до виникнення заборгованості. Слід з точністю розрахувати борг, штрафні санкції, неустойку, проценти, із зазначенням досудового врегулювання спору з додатком підтверджують борг доказів.

У цивільному процесі примірник позову з додатками відповідачу відправляє суд, тому, подавати їх в потрібній кількості. В арбітражі документація відповідачу надсилається самим позивачем, а в арбітраж подають документи, які підтверджують відправку позову.

5. Які складності повернення заборгованості з юр. осіб?

Проблемним стягнення боргів з юридичних осіб в основному буває через:

відсутність організації за юр. адресою;

керівництво номінальна або ховається і пр.

Неграмотне оформлення ускладнює стягнення. Часто документи про передачу продукції від імені якоїсь сторони підписує особа, яка не має на це повноважень. Порушенням є лише усне погодження порядку, розміру і строків оплати.

Досвідчений юрист підкаже алгоритм дій та необхідні документи, що підкріплюють кредиторську позицію щодо повернення боргів з юридичних осіб в суді. За консультацією звертайтеся на сайт.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!