В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Якщо куплений товар виявився сумнівним за якістю, закон про захист прав споживачів дає вам право замінити його, повернути сплачені гроші назад, вимагати усунення дефектів або зменшення вартості речі. Але що робити, якщо продавець ухиляється від законних претензій споживача, всіляко затягуючи їх задоволення. Приструнити недобросовісного торговця можна, пригрозивши йому неустойкою (пенею або штрафом).

Письмова претензія покупця, яке містить вказівку на те, що в разі відмови — з продавця буде здійснено стягнення неустойки, багаторазово підвищує шанси на мирне вирішення питання.

Про те, коли застосовуються штрафні санкції, як їх правильно розрахувати, розкажуть професійні консультанти порталу.

ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ: 6 ЗАПИТАНЬ ЗА ЗАКОННУ НЕУСТОЙКУ

1. Вимоги, які забезпечуються санкціями

Які споживчі домагання захищені законом? Санкції передбачені за затримку максимального терміну виконання наступних вимог покупця:

Усунення дефектів товару — 1,5 місяця.

Обміну неякісної речі — 1 місяць.

Зниження ціни — 10 днів.

Повернення грошових коштів — 10 днів.

2. Розмір неустойки

Якщо між сторонами немає письмового договору, що встановлює пеню (штраф) за угодою, то неустойка за товар становить 1% від ціни. Коли мова йде про послуги або роботах — санкція дорівнює 3% від вартості.

3. Підстави претензій

Документальна основа для пред'явлення вимог споживача —договір. При його відсутності, доказову силу мають також чеки, квитанції, акти прийому-передачі, накладні та інша документація, що підтверджує факт придбання речі у конкретного продавця.

Закон про захист прав споживачів дозволяє використовувати свідчення, фото - та відеоматеріали, фірмову упаковку, бирки для обґрунтування своєї позиції.

4. Розрахунок санкцій

Знаючи розмір санкцій, визначитеся з датою, звідки буде вестися відлік. Зазвичай це день вручення письмової претензії продавцю або внесення запису в книгу відгуків і скарг. В останньому випадку не забудьте сфотографувати сторінку з вашою оцінкою.

Приклад розрахунку. Якщо вимога про заміну товару вручено 1 січня п. р., то виконати його продавцю треба не пізніше 1 лютого. Починаючи з 2-го числа по день подачі позову 20 лютого, прострочення дорівнює 19 днів. Далі, вартість товару у 10 тис. гре. множите на 1% і 19 днів, таким чином, виплата складе 2,0 тис. грн.

Підрахунку підлягають календарні дні, святкові і вихідні дні не виключаються.

5. Зниження неустойки

Якщо на ділі виявиться, що розмір санкцій значно перевищує вартість товару, то суд може зменшити неустойку за вмотивованою заявою продавця. Це відбувається досить часто.

Закон про захист прав споживачів, обумовлюючи вартість товару, від якої слід відштовхуватися при розрахунку санкцій, вказує на ціну, наявну на дату прийняття судом рішення про задоволення клопотання покупця.

Наприклад, придбана за 1250 грн. річ на день винесення судового рішення може знизитися до 800 грн., що стане основою для розрахунку. Цією обставиною можуть скористатися особливо спритні торговці, тому не затягуйте з позовом.

Крім того, якщо ви довгий час тягнете з подачею позову, цей факт обов'язково зіграє негативну роль. Тривала затримка може бути витлумачена суддею як досконала навмисно з метою збільшення підлягає стягненню з відповідача суми, і неустойка по суду буде знижена.

6. Відповідачі

Що робити, якщо продавець ховається? У цьому випадку можна пред'явити вимоги до наступним особам:

Виробника;

Офіційного дилера (розповсюджувачу);

Сервісного центру;

Імпортуючої компанії.

Неустойка відрізняється від відсотків за користування чужими коштами, збитків і компенсації моральної шкоди. Розібратися з особливостями кожного виду відповідальності торговця і правильно їх застосувати може тільки юрист.

Професійна захист прав споживачів виключить відмови судів у задоволенні вимог споживача і допоможе стягнути неустойку з недобросовісного продавця.


Получите за 15 минут консультацию юриста!