В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Під тонуванням прийнято розуміти зміну колірних і властивостей, що відображають вікон автомобіля. Як правило, тонування використовують для отримання сонцезахисного ефекту і для економії палива на роботу кондиціонера, оскільки так витрачається значно менше енергії для підтримки комфортних умов у салоні. Однак у всьому слід знати міру. За законодавством України1 за порушення умов тонування автомобільного скла передбачено штраф від 340 до 425 грн.

Спробуємо розібратися, яка ж ступінь затемнення скла автомобіля вважається допустимою за українськими нормами і яким чином її можна виміряти.

Для початку звернемося до ПДР України. Примітка до підпункту 31.4.7 має такий зміст:

«На верхній частині вітрового скла автомобілів і автобусів можуть бути прикріплені прозорі кольорові плівки. Дозволяється застосовувати тоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88. Дозволяється застосовувати занавіски на бокових вікнах автобусів »

Звідси випливає, що саме ГОСТ 5727-88 регламентує ступінь затемнення скла автомобіля (див. малюнок). Зміст даного ДСТ не приведене у цьому виданні, повний текст ви можете отримати з офіційних джерел. Згідно з цим ГОСТу2:

Світлопропускання скла, що забезпечують видимість для водія, має бути не менше: 75% - для вітрових * стекол;

70% - для стекол, що не є вітровими, що входять до поле огляду водія, що визначає передню оглядовість **. Світлопропускання інших невітрових стекол не нормується. Вітрові скла - це скла, застосовувані для скління переднього прорізу транспортних засобів. ** Передня оглядовість - це оглядовість через переднє і бічні вікна кабіни, обмежена полем зору водія, рівним 180.

ВАЖЛИВО:

Зупинити авто і перевірити ступінь його тонування «на місці» співробітник ДАІ не має права! Інспектор має лише право вимагати від водія проїхати до найближчого стаціонарного посту ДАІ, оснащеному мобільною лабораторією, або ж до спеціального пункту інструментального контролю для виміру ступеня світлопропускання стекол автомобіля.

Перевіряти ступінь світлопропускання стекол автомобіля можна виключно у таких випадках:

• при постановці автомобіля на облік;

• при проходженні техогляду;

• за наявності підстав вважати, що тонування стекол автомобіля не відповідає нормам - на стаціонарному посту ДАІ співробітником технагляду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!