В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Мабуть, одним з найбільш неприємних покарань для будь-якого автомобіліста є позбавлення його права керування транспортним засобом, тобто водійського посвідчення. Думка про те, що свого залізного коня доведеться залишити в гаражі і «добиратися попутками», часто викликає паніку. Часом саме цього і домагаються вартові доріг, адже страх позбутися такого необхідного документа підштовхує водія шукати «альтернативні підходи» до вирішення питань при спілкуванні з інспектором.

Інформація, наведена в цьому розділі, допоможе вам зберігати впевненість і спокій в непростій ситуації і уникнути незаконного вилучення головного документа водія.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом, співробітник Державної автомобільної інспекції тимчасово вилучає посвідчення водія.

Виключними підставами є наступні:

• Повторне протягом року вчинення будь-якого з правопорушень, передбачених ч.ч. 7-3 ст. 121 КУпАП:

-Управління транспортними засобами, що мають несправності гальмівної системи, рульового управління, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових пристроїв (в темний час доби) або інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація забороняється, або переобладнаними з порушенням відповідних правил, норм і стандартів (стор. 13);

-управління транспортними засобами, які використовуються для надання послуг з перевезення пасажирів, і мають несправності, передбачені вище, або технічний стан і обладнання яких не відповідає вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації.

• Вчинення одного з правопорушень, передбачених ч. 1,2 або 3 статті 122 КУпАП, що спричинило створення аварійної обстановки (детальніше на стор 54), а саме:

- Змусило інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів для забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян, що підтверджені фактичними даними, а саме: поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілого, свідків, показань технічних пристроїв та засобів фото - і відеоспостереження та іншими документами.

• Невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку транспортного засобу.

• В'їзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, вчинене водієм під час надання послуг з перевезення пасажирів або під час перевезення небезпечних вантажів.

• Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

• Керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, відмова від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. 5 Повторне протягом року вчинення будь-якого з перерахованих вище порушень.

• Керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, відмова від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, вчинені особою, яка двічі протягом року було піддано стягненню за керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

• Вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимозі працівника міліції, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, або до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!