В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Згідно вищевказаної інструкції, ознаками алкогольного сп'яніння є:

• запах алкоголю з рота;

• порушення координації рухів;

• порушення мови;

• виражене тремтіння пальців;

• різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;

• поведінка, що не відповідає обстановці.

Отже, змусити вас проходити огляд за відсутності явних ознак алкогольного сп'яніння співробітники ДАІ просто не мають права.

Ми неодноразово говорили про те, що для звинувачення вас у правопорушенні інспектор повинен мати достатні підстави. Доказом того, що ви перебуваєте в стані алкогольного сп'яніння, може служити тільки підвищений вміст алкоголю в крові. Тому не поспішайте визнавати свою провину.

1. Якщо ви випили напередодні і на ранок залишився запах («перегар»), то це ще не означає, що ви п'яні, навіть якщо в цьому самі признаєтеся.

2. Аналогічно, якщо взяли будь-які медичні препарати, які містять деяку кількість алкоголю або призводять до появи запаху алкоголю, але не заборонені для застосування особами, які керують ТЗ.

Погоджуйтеся на проведення експертизи на місці (що необхідно знати про цю процедуру - дивіться на два абзаци нижче), а вона вже покаже - обгрунтовані звинувачення інспектора чи ні.

Огляд водія на предмет алкогольного сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться у присутності двох свідків. Не можуть бути залучені як свідки працівники міліції або особи, щодо неупередженості яких є сумніви.

ВАЖЛИВО:

Якщо раптом відчуєте явний запах алкоголю від інспектора, попросіть його пройти огляд разом з вами. Якщо інспектор відмовився, телефонуйте в службу «102» і викладіть суть ваших підозр, попросіть викликати безпосереднього начальника даного інспектора для подальшого розгляду.

Про Спеціальні технічні засоби для перевірки на предмет алкогольного сп'яніння повинні бути дозволені до застосування Міністерством охорони здоров'я та Держспоживстандартом, а також мати свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про повірку. Вимагайте від інспектора надати документи на прилад. Посилайтеся на п. 2.5 Інструкції 400-666:

«Перед проведенням огляду на стан сп'яніння уповноважена особа Державтоінспекції МВС інформує особу, яка підлягає огляду на стан сп'яніння; про порядок застосування спеціального технічного засобу та на її вимогу надає свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про його повірку.»

В даний час приладами, допущеним до застосування для перевірки наявності парів алкоголю у видихуваному повітрі водія транспортного засобу, є газоаналізатори.

При проведенні огляду повинна бути дотримана інструкція з експлуатації аналізатора і фіксація результатів на паперових та електронних носіях, якщо такі функції передбачені у пристрої.

ВАЖЛИВО:

Перед проведенням огляду, інспектор при вас повинен роздрукувати мундштук.

Ретельно перевірте герметичність упаковки перед розкриттям. Вимагайте зробити контрольний забір повітря - прилад повинен показати 0,00 проміле.

Про Результати огляду, проведеного уповноваженою особою Державтоінспекції, повинні бути зазначені в протоколі про адміністративне правопорушення.

Якщо технічними характеристиками спеціального технічного засобу передбачається роздрукування на папері його показників, ці результати долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Про Підтвердження стану сп'яніння в результаті огляду та згода водія транспортного засобу з результатами такого огляду є підставами для його притягнення до відповідальності.


Получите за 15 минут консультацию юриста!