В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У разі відмови водія від огляду на стан сп'яніння на місці зупинки ТЗ або його незгоди з результатами огляду, він має право пройти процедуру огляду в найближчому закладі охорони здоров'я, якому надано право проведення такого огляду відповідно до КУпАП.

ВАЖЛИВО:

Вибір медустанови для проведення експертизи залишається за вами, ви не зобов'язані їхати у вказане інспектором установа. Дзвоніть на телефон «гарячої лінії» (повний список телефонів наведено на сторінці 144) і дізнайтеся адреси лікарень, в яких можна пройти огляд, у вашому регіоні.

- З метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв транспортних засобів, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров'я, уповноважена особа Державтоінспекції МВС забезпечує доставку цих осіб до найближчого закладу охорони здоров'я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.

ВАЖЛИВО:

Якщо інспектор наполягає на проведенні огляду в закладі охорони здоров'я або ви не згодні з показаннями алкотестера і вимагаєте проходження експертизи в лікарні, то доставити вас туди повинні інспектори ДАІ, ви не повинні добиратися на своєму автомобілі, т. к. є відстороненим від керування ТЗ у зв'язку з підозрою на алкогольне сп'яніння.

У випадку ДТП, внаслідок якого є загиблі або травмовані люди, проведення огляду на стан сп'яніння водіїв - учасників ДТП у вищевказаних медустановах є обов'язковим.

Якщо в результаті ДТП водій доставлений до медустанови, то його обстеження з метою виявлення в організмі алкоголю, наркотичних чи інших речовин, що знижують увагу та швидкість, має бути проведене в обов'язковому порядку.

Огляд може також проводитися в спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях), що належать закладам охорони здоров'я і відповідають установленим Міністерством охорони здоров'я вимогам.

Огляд водія транспортного засобу в закладі охорони здоров'я проводиться в будь-який час доби за методикою та із застосуванням приладів, дозволених до застосування Міністерством охорони здоров'я.

Зазвичай в медустановах огляд проводиться з використанням газоаналізаторів. Якщо ви не згодні з результатами такої експертизи, наполягайте на проведенні дослідження зразків біологічних середовищ: слини, сечі і змивів з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук.

За інструкцією, якщо у досліджуваної особи неможливо взяти зазначені вище зразки біологічних середовищ, для аналізу може бути використана кров.

Лікар, який проводить огляд, повинен ознайомитися з документами, що засвідчують особу водія (паспорт, посвідчення водія та інші документи).

Відсутність документів не може бути причиною для відмови у проведенні огляду.

Лікар, який проводив у закладі охорони здоров'я огляд водія транспортного засобу, складає за його результатами висновок за формою, яка затверджується Міністерством охорони здоров'я.

Використовувані в установах охорони здоров'я вимірювальна техніка і устаткування для проведення лабораторних досліджень повинні мати свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про повірку.

Висновок складається в трьох примірниках: по одному - для уповноваженої особи Державтоінспекції та водія транспортного засобу, а третій залишається в закладі охорони здоров'я.

Висновок медекспертизи може бути оскаржений водієм транспортного засобу у встановленому законодавством порядку.

ПАМ'ЯТАЙТЕ:

• Якщо вас підозрюють у стані сп'янінні, то це може бути приводом для евакуації вашого автомобіля на штрафмайданчик (більш докладно дана процедура описана на сторінці 75).

• Бувають випадки звинувачення водіїв, коли ті вживають алкоголь в припаркованій машині. Пам'ятайте, що законні звинувачення інспектор може пред'явити тільки «водієві» і, якщо ви просто перебуваєте в автомобілі і не керуєте їм, водієм ви не є (більш докладно про це написано на сторінці 10).

Якщо ви впевнені, що тверезі і звинувачення інспектора незаконні і необгрунтовані, наполягайте на проведенні експертизи. Повідомте інспектору, що неодмінно оскаржуєте його дії в суді, а також направите скаргу вищестоящому керівництву і до прокуратури. Може, це позбавить інспектора бажання розвивати ситуацію.


Получите за 15 минут консультацию юриста!