В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Декриміналізація економічних статейПрийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» не пройшло повз увагу учасників форуму JuristOFF. Правда, на даному етапі поки документ тільки готується до вступу в силу, там було не так багато дискусій, як питань. Зупинимося на деяких з них.

Питання 1. Чи поширюється дія Закону про гуманізацію на вже підсудних на сьогоднішній день?

Позиція 1. Декриміналізація економічних статей до вже підсудним на сьогоднішній день застосовуватися не буде.

Позиція 2. Те, що декриміналізація не поширюється на підсудних, - нісенітниця. Див. ст. 5 КК (зворотну дію закону про кримінальну відповідальність у часі).

Думка «Ю & З»: Дійсно, як зазначено в Позиції 2, дія Закону про гуманізацію поширюється на тих осіб, що на даний момент є підсудними. Адже згідно з ч. 1 ст. 5 КК закон про кримінальну відповідальність, який скасовує злочинність діяння, пом'якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію в часі. Тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до вступу такого закону в силу, в тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Питання 2. Якщо підсудного звинувачують за ст. 209 КК, що передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, а потім стає штраф, але при цьому його звинувачують ще за двома статтями (ст. 190 і 199 КК), але з меншим терміном, то його засудять за ст. 209 КК або за тією, де найбільший термін?

Позиція 1. Якщо хоч одна стаття передбачає позбавлення волі, будуть засуджувати по ній. Див. ст. ст. 33, 35, 65, 70 КК.

Позиція 2. Ні ст. 209 КК, ні ст. 190, 199 КК під Закон про гуманізацію не підпадають. У ст. 209 КК змінюється тільки визначення поняття «Суспільно небезпечне протиправного діяння». Тепер таким може бути не лише позбавлення волі, але штраф у розмірі більше 300 нмдг.

Думка «Ю & З»: Дійсно, як зазначено в Позиції 2, зміни, внесені до ст. 209 КК, не дозволяють говорити про її декриміналізацію, а тому для осіб, обвинувачених у скоєнні цього злочину, нічого не зміниться. Що стосується тих осіб, відповідальність яких за однією статтею звинувачення декриміналізували, а за іншими - ні, то згідно зі ст. 70 КК остаточне їх покарання має бути призначене шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань. Тобто саме так, як зазначено в Позиції 1.

Питання 3. Якщо особа відбуває покарання за злочин, який після 18.01.2012 року декриміналізують, то чи може воно бути притягнуто до адміністративної відповідальності за своє діяння?

Позиція 1. Згідно п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про гуманізацію особам, які відбувають покарання за вчинення злочинів, за які цим Законом встановлюється покарання лише у вигляді штрафу, невідбуту частину покарання знижується до відповідного розміру штрафу. Розмір штрафу особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, визначається виходячи із строку невідбутого покарання шляхом його перерахунку за правилами, встановленими ч. 5 ст. 53 КК.

Позиція 2. Мова йде не про ті злочини, де покарання були замінені штрафами, але самі діяння залишилися злочинами, а про тих, які були декриміналізовані, тобто виключені з КК.

Думка «Ю & З»: Особа не може нести адміністративної відповідальності за декриміналізувати злочин. Адже на момент вчинення цього діяння адміністративної відповідальності за нього встановлено не було. І згідно з ч. 2 ст. 8 КУпАП закони, що встановлюють адміністративну відповідальність, не мають зворотної сили. Закон же, що скасовує кримінальну відповідальність, має зворотну силу, а тому те діяння, яке раніше могло переслідуватися в кримінальному порядку, більше так переслідуватися не може. Тобто для моменту вчинення діяння кримінальна відповідальність вже скасована, а адміністративна ще не встановлена.

Питання 4. Чи правда, що кримінальну відповідальність за контрабанду виключили?

Позиція 1. Законом про гуманізацію тільки трохи підправили редакцію, а саму статтю залишили.

Позиція 2. Виключили тільки товарну контрабанду.

Думка «Ю & З»: Скасовано кримінальну відповідальність не за контрабанду взагалі, а за окремі її види. З нової редакції ст. 201 КК, що встановлює відповідальність за контрабанду, була виключена контрабанда в особливо великих розмірах, незаконне переміщення історичних цінностей, а також контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за кордон. Отже, ці види діянь не переслідуватимуть у кримінальному порядку. У той же час кримінальна відповідальність за контрабанду культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації була збережена.

ВИСНОВОК:

1. Закон про гуманізацію поширюється на тих осіб, які на даний момент є підсудними, а також підозрюваними, обвинуваченими або засудженими у справах про економічні злочини.

2. Ні ст. 209, ні ст. ст. 190, 199 КК Законом про гуманізацію декриміналізовані НЕ були.

3. Особа не може нести адміністративної відповідальності за декриміналізувати злочин.

4. Законом про гуманізацію скасована кримінальна відповідальність не за контрабанду взагалі, а за окремі її види, зокрема за товарну контрабанду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!