В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Гарантійний платіж за договором орендиНа сьогоднішній день договір оренди можна сміливо назвати одним з найбільш часто вживаних договорів як у повсякденному житті (оренда земельних ділянок та житлових приміщень), так і в процесі ведення бізнесу (оренда нежитлових - офісних приміщень, транспортних засобів і т. д.). І орендарі, і орендодавці намагаються убезпечити себе в процесі реалізації орендних правовідносин шляхом належного оформлення умов орендного договору. При цьому гарантія оренди жодним чином не позбавлена ??сенсу, тому що несе певну вигоду для орендарів і орендодавців.

Учасників юридичного форуму питання гарантії в договорі оренди також не залишив байдужими. Так, на форумі цікавилися, чи можна підприємству, яке здає приміщення в оренду, брати з орендаря, крім орендних платежів, гарантійний платіж, тобто платіж, який виступає гарантією належного виконання зобов'язань за договором? При належному виконанні зобов'язань за договором оренди в кінці терміну дії договору платіж підлягає поверненню орендарю в первісному розмірі, а в разі, якщо орендар не виконує або неналежним чином виконує взяті на себе за договором оренди зобов'язання, орендодавець залишає за собою право використання вищезазначених коштів для покриття заподіяної шкоди.

Позиція 1. Можна. У договір оренди включається умова щодо сплати орендарем, крім орендного, ще й гарантійного платежу, що підлягає поверненню по закінченню терміну оренди, а при неналежному виконанні зобов'язань залишається в орендодавця. Бажано по закінченню терміну дії договору платіж не повертати, а зарахувати в рахунок орендної плати за останній місяць.

Позиція 2. Відносини, пов'язані з гарантійними платежами, не врегульовані чинним законодавством, відповідно, виникає проблема правомірності внесення умови про оплату гарантійного платежу в договір оренди.

Позиція Ю & З: Попри те, що чіткого регулювання питання гарантії в договорі оренди на сьогоднішній день просто не існує, деякі норми цивільного та господарського законодавства, а також напрацьована практика свідчать про те, що перерахування орендарем гарантійного платежу орендодавцю - явище дуже поширене.

Доречно зазначити, що умова про перерахування гарантійних платежів можна знайти у кожному третьому орендному договорі. Договір оренди, як відомо, вміщає в себе зобов'язання одного боку щодо своєчасної та повної оплати оренди та зобов'язання іншого боку передати майно в користування на певний строк.

Згідно зі статтею 546 ЦК виконання зобов'язань (у нашому випадку зобов'язань за договором оренди) може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням або завдатком. Отже, при укладанні договору оренди перерахування гарантійного платежу разом з орендним платежем буде гарантією виконання зобов'язань орендаря.

Крім того, відповідно до статті 193 ГК кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Звернемо увагу, що в договорі оренди повинні бути чітко сформульовані порядок зарахування, повернення та інших дій з гарантійним платежем. Так, платіж може бути зарахований в рахунок останнього орендного платежу, може повертатися орендарю після закінчення договору оренди за умови належного виконання останнім умов договору, а також гарантійний платіж може залишитися у власності орендодавця як штрафна санкція за договором, або компенсація збитків, заподіяних пошкодженням майна.

ВИСНОВОК:

З вищесказаного випливає, що перерахування гарантійних платежів за договором оренди - досить поширена на сьогоднішній день практика, яка жодною мірою не суперечить чинному законодавству. Гарантійний платіж може служити способом забезпечення виконання зобов'язань за договором оренди. Однак гарантійний платіж може застосовуватися лише при чіткій формулюванні умов його використання. Так, сторони орендного договору в обов'язковому порядку повинні погодити умови, які спричинять використання гарантійного платежу орендодавцем, і умови, за яких такий платіж повертається орендарю.


Получите за 15 минут консультацию юриста!