В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Після проголошення незалежності України Пленум Верховного Суду України як найвищого органу правосуддя держави став діяти активніше і плідніше. В останні роки Пленум Верховного Суду прийняв кілька найважливіших постанов-

леніі, що мають важливе значення для розгляду трудових спорів: «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 9 листопада 1992 року № 9, «Про судову практику у справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками» від 29 грудня 1992 № 14, «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» від 1 листопада 1996 року № 9, «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24 грудня 1999 року № 13.

Ці постанови Пленуму відрізняються конкретністю, глибоким аналізом дозволених проблем, законністю. ' Питання про значення судової практики, в тому числі постанов Пленуму Верховного Суду України, займає важливе місце в юридичній науці, оскільки практика являє собою правозастосовний процес. Багато положення, вироблені судовою практикою, впливають на процес створення нових норм і вдосконалення чинного законодавства, бо вони згодом сприймаються законодавцем і формулюються у вигляді норм права. Значення судової практики полягає і в тому, що в ході юрисдикційних-ної діяльності судів перевіряється ефективність законодавства, оголюється невідповідність окремих норм зміненим потребам життя, розкриваються прогалини в законодавстві. Тим самим судова практика сигналізує про відставання права від суспільного розвитку, оскільки норми права кілька інертніші, ніж сама судова практика.

Суди в процесі розгляду конкретних ситуацій виробляють положення, які роз'яснюють норми закону, сприяють правильному його застосуванню. І хоча суди, вирішуючи справу, не створюють нового закону, проте вони його конкретизують і саме конкретизують роз'яснення мають важливе значення для забезпечення правильного розгляду справ та однаковості. Такі роз'яснення необхідні. Застосування права - це не просте поширення юридичних норм на ті чи інші фактичні обставини, це творчий процес. Нормам права властивий абстрактний характер, але реалізуються вони стосовно до конкретних ситуацій. Тому в ході такої реалізації виникає необхідність конкретизувати ті чи інші змістовні норми права, виражені в абстрактній формі, і таким чином наблизити їх до конкретних ситуацій.

Судова практика виробляє, викристалізує деякі нові правоположения, які не є нормами права, але можуть враховуватися судами при розгляді однорідних справ. Такий «прецедент» не має нічого спільного з прецедентним правом, до якого право України ставиться негативно.

Отже, постанови Пленуму Верховного Суду України не є нормативними актами. Вони роз'яснюють порядок застосування закону і забезпечують єдність його застосування. Крім того, Пленум Верховного Суду виробляє правоположения, що конкретизують, роз'яснюють умови правильного застосування закону. Слід відрізняти норми права від зазначених правоположе-ний. Правоположенія роз'яснювального характеру взагалі не можуть застосовуватися самостійно у відриві від правової норми, а норми права можуть діяти самостійно без всяких допоміжних правоположеній.


Получите за 15 минут консультацию юриста!