В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відповідно до Закону «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 р. Конституційний Суд України приймає рішення та дає висновки про конституційність законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, має право офіційного тлумачення Конституції та законів України та інші повноваження.

Для вирішення спорів, що виникають у процесі укладення колективного договору на підприємствах, установах і організаціях, де створені різні профспілки, має велике значення рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Вільної профспілки працівників метрополітенів України про офіційне тлумачення поняття «профспілка, що діє на підприємстві, в установі, організації », використаного в абзаці 6 частини 1 статті 431 Кодексу законів про працю України (справа про професійній спілці, чинному на підприємстві № 131/98 від 29 жовтня 1998 р. № 14рп/98). У цьому акті Конституційний Суд вирішив: поняттям «професійний союз, діючий на підприємстві, в установі, організації», яке вживається в абзаці 6 частини 1 статті 431 КЗпП України, охоплюється будь профспілка (профспілкова організація), який відповідно до Конституції та законів України створений на підприємстві, в установі, організації на основі вільного вибору його членів з метою захисту їх трудових і соціально-економічних прав та інтересів, незалежно від того, чи є така профспілка стороною колективного договору, угоди. Якщо який-небудь профспілковий комітет не брав участь в укладенні колективного договору, тобто не був його стороною, то це не означає, що ця профспілка не існує на підприємстві. Ця профспілка попрежнему продовжує здійснювати свої функції відповідно до законодавства.

Рішення Конституційного Суду України є остаточними і обов'язковими до виконання на території України. Вони не можуть бути оскаржені.


Получите за 15 минут консультацию юриста!