В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Так, полягає. На цих підприємствах є всі умови для укладення колективного договору, оскільки вони мають права юридичних осіб і використовують найману працю. На цих підприємствах працівники, як правило, виступають у двох ролях: 1) як власники майна (акціонери, члени кооперативу) вони мають право обирати правління, брати участь у формуванні, розподілі та використанні прибутку, одержувати дивіденди залежно від частини в пайовому фонді; 2 ) як наймані працівники мають право на договірне регулювання трудових, соціально-економічних відносин шляхом укладення колективного договору, зокрема, встановлення систем і форм оплати праці, порядку та умов визначення конкретних розмірів заробітної плати, встановлення додаткових порівняно з чинним законодавством, пільг і гарантій , режиму роботи і відпочинку і т. д.

Сторонами колективного договору є на таких підприємствах: уповноважений власниками орган (правління, рада підприємства і т. д.) або особа (керівник), з одного боку, та уповноважений колективом найманих працівників орган в особі профспілкової або декількох профспілкових організацій, у разі їх відсутності інших представницьких організацій найманих працівників - з іншого боку.

Засновники таких підприємств, які не працюють на відповідних посадах (роботах) в цьому колективі, не можуть представляти при переговорах та укладенні колдоговору жодну зі сторін: ні найманих працівників, ні власника, якщо ці повноваження передані органу або особі, що представляє інтереси власників .

Уповноважений власником орган чи керівник ак-ціонерного, кооперативного підприємства (організації) зобов'язані вести переговори і укладати колдоговір на вимогу органу (осіб), що представляє інтереси найманих працівників, згідно з чинним законодавством.

Дії колективного договору на названих підприємствах поширюється на всіх працівників підприємств, незалежно від того, чи є вони акціонерами та найманими працівниками чи лише найманими працівниками.


Получите за 15 минут консультацию юриста!