В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відповідно до ст. 16 КЗпП умови колективного договору, що погіршують, порівняно з діючими законодавством і угодами, становище працівників, є недійсними.

Відповідно до вітчизняного законодавства, міжнародною практикою, колективні договори не можуть погіршувати становище працівників, а можуть його покращувати. Це положення відоме під назвою принципу in favorem. Цей принцип має універсальне значення і діє при встановленні взаємин усіх джерел трудового права. Будь нормативний акт, який знаходиться на більш низькому рівні в ієрархії джерел трудового права, може, як правило, лише поліпшувати становище працівників порівняно з нормативними актами більш високого ранга.1

Однак в останньому десятилітті, як зазначає І. Я. Кисельов, у зв'язку з посиленням економічних труднощів цей принцип піддається критиці і нападкам як негативний чинник, що перешкоджає гнучкості правового регулювання праці, адекватного відображення реалій і потреб ринкової економіки. У Німеччині, Франції, Греції в законодавстві та судовій практиці з'явилася тенденція до часткової відмови від цього принципу і допущення в певних межах принципу in peius, тобто погіршення становища працівників порівняно з законодавством.

Окремі нормативно-правові акти України також передбачається-глядають можливість включення в колективний договір деяких умов, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством. Так, наприклад, відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про оплату праці» колективним договором, як виняток, може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою (за цінами не нижче собівартості) в тих галузях або за тими професіями, де така виплата, еквівалентна вартості оплати праці в грошовому вираженні, є звичайною або бажаною для працівників, за винятком товарів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. Закон говорить, що виплата заробітної плати натурою допускається лише тоді, коли така виплата є звичайною і бажаною для працівників. Але якщо бути відвертим і справедливим, то бажаної завжди є заробітна плата в грошовому вираженні, а на виплату натурою підприємства йдуть вимушено внаслідок фінансових труднощів і відсутності грошей. Це положення закріплене в Законі і формально його не можна вважати недійсним.

Наведемо ще приклад. Відповідно до ст. 14 цього ж Закону норми колективного договору можуть допускати оплату праці нижче норм, встановлених Генеральною, галузевою або регіональною угодами, але не нижче державних норм і гарантій в оплаті праці. Такі норми колективного договору можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємств терміном не більше шести місяців. І такі норми в колективному договорі слід вважати дійсними.

Ст. 26 Закону України «Про відпустки» передбачала, що в порядку, встановленому колективним договором, власник або уповноважений ним орган у разі простою підприємства з незалежних від працівника причин може надавати відпустку без збереження заробітної плати або з частковим її збереженням. Ці відпустки отримали назву «вимушені», оскільки працівника примушували до відпуску без його згоди.

Законом України від 2 листопада 2000 р. № 2073-Ш «Про внесення змін до Закону України« Про відпустки »частину другу статті 26 Закону« Про відпустки »- ісключена.1 Нині роботодавці не мають права направляти працівників у тривалі відпустки без збереження зарплати.

Разом з тим вважаємо, що в колективних договорах можна передбачати положення про можливість надання працівникам за їх заявами відпусток більшої тривалості, ніж 15 календарних днів, у випадках, якщо це явище не матиме масового характеру і не пов'язане з погіршенням умов виробництва.

В останні роки в багатьох колдоговори за бажанням всіх ра-працюючих встановлюється норма про те, що заробітну плату виплачують один раз на місяць, а не кожні півмісяця. Таке положення слід визнати недійсним доти, поки дію-яття ст. 115 КЗпП, яка передбачає, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, уста-новлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!