В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Колективні договори відповідно до ст. 15 КЗпП підлягають повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади. Реєстрація здійснюється відповідно до «Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 року (зі змінами і доповненнями). Повідомна реєстрація угод, Колд-говорив виробляється з метою забезпечення можливості для врахування їх умов під час розгляду трудових спорів (індивідуальних і колективних), що можуть виникнути при застосуванні норм цих угод (договорів), і засвідчити автентичність примірників і копій, поданих на реєстрацію. У вказаній Постанові Міністерству праці разом з іншими центральними та місцевими органами державної виконавчої-чої влади доручено здійснювати контроль за відповідністю галузевих і регіональних угод, колдоговорів чинному законодавству та Генеральної угоди, а в разі виявлення порушень застосовувати необхідні заходи в межах наданих повноважень.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» галузеві та регіональні угоди підлягають повідомній реєстрації в Мінпраці, а колективні договори реєструються місцевими органами державної виконавчої влади.

Угода, колдоговір направляються на реєстрацію сторонами, їх підписали, в трьох примірниках (перший, другий і копія).

Колективний договір, угода, що направляється на реєстрацію, повинні:

а) не суперечити вимогам чинного законодавець

ства та умовам угод більш високого рівня, обязатель

вим для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сто

рон, що підписали їх;

б) містити інформацію про джерела фінансування МЕРО

ємств з надання додаткових (порівняно з дей

ствующим законодавством) соціальних пільг і гарантій: за

рахунок власних коштів підприємств, установ, організує

ций, галузі, місцевого бюджету тощо;

в) відповідати вимогам законодавства про мови та викладати

ся за загальними правилами правопису.

Разом з угодою, колдоговором на реєстрацію направляються всі додатки до них, всі протоколи розбіжностей, а також інформація про склад повноважних представників сторін, які брали участь у колективних переговорах. Бажано також повідомити реєструючий орган про те, чи створені на підприємстві, в установі, організації профспілки, у тому числі альтернативні.

Реєстрація проводиться в двотижневий термін з дня одержання угоди, колективного договору. Не пізніше наступного дня після реєстрації чи прийняття рішення про відмову реєстрації перший і другий примірники угоди, колдоговори повертаються сторонам, які подали їх на реєстрацію. Копії цих документів зберігається реєструючим органом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!