В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 КЗпП, може бути проведено лише за попередньою згодою профспілкового органу.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» виборний орган профспілкової організації, членом якої є працівник, розглядає у п'ятнадцятиденний строк обгрунтоване письмове подання власника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з працівником. Подання має розглядатися у присутності працівника, щодо якого воно подано. Розгляд подання за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у тому числі адвокат. У разі нез'явлення працівника або його представника на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання (в межах п'ятнадцяти днів). При повторному нез'явленні працівника без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

У разі, якщо виборний орган профспілкової організації не створюється, згоду на розірвання трудового договору дає керів-водій профспілкової організації.

Профспілковий орган повідомляє власника або уповноваженого ним органу в письмовій формі про прийняте рішення в триденний строк після його прийняття. У разі пропуску цього строку вважається, що профспілковий орган дав згоду на розірвання трудового договору.

Якщо працівник одночасно є членом кількох профспілкових організацій, що діють на підприємстві, в установі, організації, згоду на його звільнення дає та профспілкова організація, в яку звернувся власник або уповноважений ним орган.

Рішення профспілки про недаче згоди на звільнення має бути обгрунтованим.

Відповідно до п. 2.13 «Примірного положення про первинної профспілкової організації - організаційну ланку членської Федерації профспілок України», затвердженого Президією Ради Федерації профспілок України від 15 листопада 2000 р. № П-30-7, засідання профкому вважається правомочним, якщо в ньому брало участь більше половини членів профкому. Рішення профкому вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше по-Ловін членів профкому, присутніх на засіданні, за наявності кворуму.

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніше ніж через місяць з дня одержання згоди профспілкового органу.

Якщо розірвання трудового договору з працівником проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до профспілкового органу, суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду профспілкового органу і після її одержання або відмови профспілкового органу в дачі згоди на звільнення працівника (частина перша статті 43 КЗпП) розглядає спір по суті.

У деяких випадках передбачені особливі процедури розірвання трудового договору. Так, відповідно до частини 3 ст. 23 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» редактор (головний редактор), обраний на посаду трудовим колективом редакції, не може бути звільнений з посади без згоди трудового колективу. Таке ж правило передбачається ст. 20 Закону України «Про інформаційні агентства» для керівника (президента, генерального директора, директора та ін.)

Звільнення працівника буде правомірно при дотриманні підстав, порядку та умов звільнення працівника; дотриманні всіх передбачених законодавством України гарантій при звільненні працівника.

Згідно ст. 5 Конвенції МОП № 158 «Про припинення трудових відносин з ініціативи підприємця» незаконним вважається розірвання трудового договору у зв'язку з членством у профспілковій організації, наміром стати представником трудящих (виконанням нині або в минулому функцій представника трудящих); подачею скарги на підприємця у разі порушення законодавства; расою, кольором шкіри, сімейним станом, сімейними обов'язками, вагітністю, віросповіданням, політичними поглядами, національністю чи соціальним походженням.


Получите за 15 минут консультацию юриста!