В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відповідно до ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

1) для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

2) для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, - не більше 36 годин на тиждень.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій пра-цівників (учителів, лікарів та інших).

Скорочена тривалість робочого часу може уста-встановлюються за рахунок власних коштів на підприємствах і в орга-нізація для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

До проголошення України незалежною державою діяв Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких давала право на додаткову відпустку і скорочений робочий день, затверджений Постановою Держкомпраці СРСР і ВЦРПС від 25 жовтня 1974 року народження, в якому одночасно були вирішені питання і про скорочення робочого дня і про тривалість додаткової відпустки за роботу в шкідливих умовах.

17 листопада 1997 року в Україні були затверджені «Список про-ізводств, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку» і «Список виробництв, робіт, професій і посад працівників , робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і біологічних умовах підвищеного ризику для здоров'я, яка дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці ». Однак у цих списках перед-бачено лише додаткові відпустки за роботу в шкідливих та несприятливих умовах праці. Що стосується скороченого робочого дня, то це питання врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 163, яким затверджено Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого неделі.1

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 122 від 23 березня 2001 затверджено «Порядок застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня» .2


Получите за 15 минут консультацию юриста!