В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Облік робочого часу означає фіксацію відпрацьованого часу і явки на роботу у встановлений час. Облік робочого часу за загальним правилом ведеться в табелях. Крім табельного обліку контроль за своєчасною явкою працівників на роботу і відходом з роботи організовується за допомогою контрольних годин, із застосуванням табельних жетонів чи марок, пропускної - за допомогою здачі працівниками та видачі їм пропусків, за допомогою контрольно-пропускних пристроїв, рапортним-ведомостной системи з використанням рапортів або табельних відомостей, одержуваних від начальників цехів, відділів, дільниць, виконробів, майстрів, бригадирів.

Відмітки в табелі обліку використання робочого часу про причини відсутності на роботі, про тривалість робочого дня, про понаднормову роботу та інших відхиленнях від нормальних умов праці повинні бути зроблені лише на основі документів, оформлених належним чином (листки непрацездатності, листки простоїв, довідки про виконання державних або громадських обов'язків). Таким чином, якщо працівнику був наданий відгул за роботу у вихідний день, то про це слід видати наказ і в табелі зазначити в цей день - відгул.

Облік часу буває поденним і підсумованим. При поденно облік робочий час підраховується щодня. Згідно ст. 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути дотримана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (статті 50 і 51 КЗпП).

В якості облікового періоду може братися до уваги місяць, квартал, рік. Для працівників поїзних бригад пасажирських поїздів залізничного транспорту робочий час враховується потурно. Тур - це тривалість часу з моменту явки на роботу для поїздки до моменту явки на роботу для наступної поїздки.

Багато відповідей на виникаючі в практиці питання з приводу підсумованого обліку робочого часу можна знайти в «Методичних рекомендаціях щодо застосування підсумованого обліку робочого часу», затверджених Наказом Міністерства праці та соціальної політики від 19 квітня 2006 р. № 138. '


Получите за 15 минут консультацию юриста!