В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Заробітна плата як правова категорія - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, організації, установи і максимальним розміром не обмежується.

Конституція України, КЗпП України, Закон України «Про оплату праці» закріплюють принцип оплати по праці, залежно від складності виконуваної роботи, визначають державну політику в галузі заробітної плати, встановлюють найважливіші принципи правового регулювання оплати праці і містять основні положення в галузі заробітної плати працівників .

Так, наприклад, Указ Президента України «Про основні на-правліннях політики грошових доходів населення» від 7 серпня 1999 р. № 969/99 закріплює політику у сфері оплати праці, яка повинна здійснюватися за такими напрямками: вдосконалення законодавства про оплату праці, своєчасна виплата заробітної плати; підвищення заробітної плати; підвищення розміру мінімальної заробітної плати; посилення залежності оплати праці від кінцевих результатів; вдосконалення оплати праці працівників бюджетної сфери і т. д.

Слід зазначити, що, як правило, заробітна плата повинна виплачуватися у грошовій формі, виплата заробітної плати у формі боргових зобов'язань або розписок або в якій-небудь іншій формі забороняється. Разом з тим ст. 23 Закону України «Про оплату праці» передбачається, що колективним договором у виняткових випадках можна частково заробітну плату виплачувати в натуральній формі (за цінами не нижче собівартості) в тих галузях і за тими професіями, де така виплата, що еквівалентна за вартістю оплаті праці в грошовому виразі, є звичайною або бажаною для працівників, за винятком товарів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. Постанова Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 244 встановлює перелік товарів, які заборонено виплачувати натурою у вигляді заробітної плати. (До такої групи товарів, наприклад, відносяться: продукція хімічної промисловості; нафту і нафтопродукти; благородні метали і дорогоцінні камені; наркотичні засоби тощо).


Получите за 15 минут консультацию юриста!